Fehéroroszországban őrizetbe vettek két újabb lengyel kisebbségi vezetőt

Külföld, 2021.03.25

A Fehéroroszországi Lengyelek Szövetségének (ZPB) két további vezetőjét vették őrizetbe Fehéroroszországban - jelentette csütörtökön a lengyel sajtó. Közben az Európai Bizottság a korábban letartóztatott két helyi lengyel vezető, Andzelika Borys és Andrzej Poczobut azonnali szabadon bocsátására szólította fel Minszket.

A fehérorosz hatóságok által 2005-ben törvényen kívül helyezett, de továbbra is működő, a legnagyobb fehéroroszországi lengyel szervezetnek számító ZPB székhelyén, valamint tagjainak lakásaiban több órája tartó házkutatások során őrizetbe vették Irena Biernackát és Maria Tiszkowskát, a ZPB nyugat-fehéroroszországi helyi szervezeteinek vezetőit - értesült a PAP hírügynökség.

A csütörtök hajnalban őrizetbe vett Andrzej Poczobut újságíró, a ZPB elnökségi tagja további sorsáról a ZPB-nek nincs értesülése.

A fehérorosz főügyészség csütörtökön közölte, hogy nemzeti és vallási gyűlölet szítása miatt indítottak büntetőjogi eljárást a szerdán már tizenöt napos elzárásra ítélt Andzelika Borys, a ZPB vezetője, valamint a szervezet több tagja ellen.

Március közepén a fehérorosz hatóságok letartóztatták a breszti lengyel iskola igazgatónőjét, Anna Paniszewát is.

Az Európai Bizottság a PAP hírügynökséget csütörtökön arról tájékoztatta, hogy a kisebbségi vezetők azonnali szabadon bocsátására szólítja fel a fehérorosz hatóságokat.

A bizottság leszögezte: a fehérorosz nép ellen irányuló megtorlások további kiszélesedése, ezen belül a jogvédők, az ellenzékiek, az újságírók üldözése figyelhető meg. Andzelika Borys elítélése, valamint Andrzej Poczobut őrizetbe vétele "világos jele annak, hogy a lengyel kisebbség vált e politika legújabb céljává" - olvasható a PAP által idézett EB-nyilatkozatban. A testület felszólította Minszket az összes politikai fogoly szabadon bocsátására, néven nevezve Andzelika Boryst és Andrzej Poczobutot.

Az EB elvárja, hogy Fehéroroszország "betartsa a nemzeti kisebbségek jogairól, az emberi jogok és az alapvető szabadságok tiszteletben tartásáról szóló, nemzetközileg vállalt kötelezettségeit - hangsúlyozta a brüsszeli testület.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!