Fehéroroszországban újraindították az új atomerőmű szombaton leállított blokkját

Gazdaság, 2021.01.22

Fehéroroszországban csütörtökön délben újraindították az asztravjeci atomerőmű szombaton leállított 1-es blokkját - áll az atomerőmű hivatalos Facebook-oldalán.

A tervek szerint fokozatosan terhelik fel a blokkot, amíg az el nem éri a névleges - 1200 megawatt - teljesítményt, a próbaüzemelés programjának megfelelően.

A rendszerek és a berendezések ellenőrzése tovább folytatódik, miután a blokk elérte a névleges teljesítményt - olvasható a bejegyzésben.

A fehérorosz energiaügyi minisztérium szombaton azt közölte, hogy a biztonsági rendszer jelzése miatt kellett leállítani a blokkot.

Az ország északi részén található Asztravjec mellett fekvő létesítményt tavaly novemberben avatta fel Aljakszandr Lukasenka elnök, majd nem sokkal később le kellett állítani, és végül csaknem két héttel később indították újra.

Fehéroroszország az orosz 3+ generációs blokktípust választotta első atomerőművéhez, amelyet a Roszatom orosz vállalat épített meg. Két VVER-1200 típusú blokkja összesen 2400 megawatt teljesítményű. Oroszország 10 milliárd euró hitelt nyújtott a beruházáshoz.

A szomszédos Litvánia, melynek fővárosától az erőmű alig 50 kilométerre van, hevesen ellenezte az atomerőmű megépítését. A balti állam egyáltalán nem tartja biztonságosnak a fehérorosz erőművet.

A Roszatom budapesti irodája január 13-án közölte az MTI-vel, hogy a fehérorosz atomerőmű első blokkja a próbaüzem során elérte a 100 százalékos teljesítményszintjét.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!