Félbeszakították az orosz gazdaságfejlesztési miniszter parlamenti beszámolóját

Külföld, 2019.03.06

Félbeszakította és átütemezte Makszim Oreskin orosz gazdaságfejlesztési miniszter éves beszámolóját a parlament alsóházában szerdán Vjacseszlav Vologyin házelnök. A Rosszija 24 hírtelevízió szerint az orosz törvényhozásban az elmúlt három évtizedben nem volt példa hasonló botrányra.

Oreskin beszámolójának témája a kis- és középvállalkozások támogatása volt, ám a képviselők ehelyett a Vlagyimir Putyin elnök által a tavalyi újraválasztása nyomán meghirdetett, a gazdaság és a szociális ellátás gyakorlatilag minden területén áttörést ígérő nemzeti projektek végrehajtásának konkrétumairól, a növekedés üteméről és a középtávú tervekről kezdték el faggatni. Azt sürgették, hogy a tárcavezető mondja meg nekik, hogy a fellendülés érdekében pontosan milyen segítségre is lenne szükség a törvényhozás részéről.

"Sikereink akkor lesznek, ha biztosított az évi 3 százalékot meghaladó növekedési ütem. De mi az elmúlt évet 2,3 százalékkal zártuk, az előrejelzés pedig 1,3 százalék. Hol van itt a haladás?" - tette fel a kérdést Vjacseszlav Vologyin.

A házelnök rámutatott, hogy a nemzeti projektek megvalósításra példátlan összegeket fordít Oroszország - idén 1,7 ezer milliárd, jövőre pedig 1,9 ezer milliárd rubelt. (A rubel jelenleg mintegy 4,2 forintot ér.) A politikus hangsúlyozta, hogy a fejlődésért elsősorban a gazdaságfejlesztési miniszter felelős.

"Ha ön nem felkészült ennek a kérdésnek a megválaszolására, akkor jobb lesz átütemeznünk ezt a vitát" - mondta.

Vologyin azt javasolta, hogy Oreskin a megismételt beszámolójában ne egy szűk témakörrel, hanem a nemzeti projektek és állami programok megvalósításával foglakozzon, a miniszter pedig azt indítványozta, hogy a parlament vele együtt hallgassa meg a többi gazdasági tárca vezetőjét is.

A 36 éves Makszim Oreskin az orosz kormány legfiatalabb tagja, aki a korrupció címén elítélt Alekszej Uljukajev helyét vette át a gazdaságfejlesztési tárca élén. A miniszter az elmúlt napokban nem kis feltűnést keltett azzal, hogy a Kommerszant című lap újságíró-akadémiáján - egy orosz állami vezetőtől szokatlan módon - nyíltan beszélt elnöki ambícióiról.

Megfogalmazása szerint "mint bármely" államigazgatási vezetőt, őt is érdekelné az a lehetőség, hogy kipróbálja magát az államelnök posztján.

"Mindig mondtam, még sok mindent nem tettem meg a saját helyemen. Ezért csak elvontan tudok erről elmélkedni. Az elnök munkája minden vezető számára érdekes lenne annak lényege és tartalma szempontjából. De a legfontosabb természetesen nem az érdekesség, a legfontosabb, hogy ez az ország és az emberek hasznára válik-e" - mondta Orsekin, utólag hozzátéve, hogy nincs felkészülve erre a feladatra.

A miniszter módosított parlamenti beszámolóját várhatóan március végén vagy április elején fogja megtartani.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!