Felmentette a fellebbviteli bíróság a pedofil ügyek elhallgatásával vádolt lyoni érseket

Külföld, 2020.01.30

Felmentette csütörtökön a lyoni fellebbviteli bíróság Franciaország egyik legbefolyásosabb és legismertebb katolikus vezetőjét, Philippe Barbarin bíborost, lyoni érseket, akit azzal vádoltak egy pedofil pap áldozatai, hogy bár tudomása volt a molesztálásokról, nem jelentette a hatóságoknak.

A 69 éves érseket 2019. március 7-én első fokon bűnösnek találta és hat hónap felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte egy lyoni bíróság.

A bírák első fokon úgy ítélték meg, hogy amikor Barbarin 2014-ben bizonyosan értesült a molesztálási ügyekről, a feljelentés helyett "az egyház védelmét választotta".

Az egyházi vezető az ítéletet követően lemondott, de a pápa nem fogadta el a lemondást, így Barbarin hivatalosan Lyon érseke maradt, de a pápa "javaslatára" egy időre visszavonult, és mindennapi teendőivel Yves Baumgarten püspöki helynököt bízta meg.

Az érsek felmentését kérte az ügyészség is. Joel Sollier ügyész vádbeszédében úgy vélte, hogy az érsek személyes felelősségét külön kell választani az egyház által a pedofília kérdésében elkövetett morális hibáktól és bűncselekményektől. Az ügyész szerint Bernard Preynat áldozatai maguk is feljelentést tehettek volna, amikor nagykorúak lettek, s azt is hangsúlyozta, hogy az érsek nem akarta az igazságszolgáltatás munkáját akadályozni.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!