Felmentették a román ombudsmant, miután a parlament megvonta tőle a bizalmat

Külföld, 2021.06.16

Formálisan is felmentette a bukaresti parlament szerdán Renate Webert az ombudsmani tisztségből, miután előző nap tevékenységi beszámolója elutasításával megvonta tőle a bizalmat.

A Romániában a Nép ügyvédjének nevezett alapjogi biztos felmentése érdekében szerdán újabb együttes ülést tartott a kétkamarás parlament, amelyen 247 szavazattal 32 ellenében fogadták el a tisztségviselő visszahívásáról rendelkező határozatot.

A jobbközép kormánykoalíció szerint Weber félreértelmezte hatáskörét, törvény- és alkotmánysértéseket követett el, a gyermekek jogainak védelme, a rendszerszintű helyhatósági korrupció leleplezése helyett a járványügyi intézkedések hátráltatásával igyekezett médiafigyelmet szerezni.

A baloldali ellenzék az ombudsman leváltását tartja alaptörvénybe ütközőnek. Marcel Ciolacu, a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke jelezte: az ellenzék alkotmányossági óvást emel, s bepanaszolja a bukaresti kormányt Brüsszelben, amiért "a jogállamiságot megsértve, önkényesen elfoglalja" a közszolgálati intézményeket. A PSD elnöke felidézte, hogy a tavaly decemberi választások nyomán hatalomra került jobbközép koalíció leváltotta a közszolgálati televízió és rádió vezetőit, valamint a médiafelügyelet elnökét is.

A kormánypártok törvényhozói a szerdai parlamenti ülésen azt hangoztatták, hogy a korábbi balliberális parlamenti többség által ombudsmanná választott Weber nem a nép, hanem az őt kinevező baloldal ügyvédje volt, míg az ellenzék szónokai szerint az ombudsman "nyilvános kivégzés", egy "sztálinista kirakatper" áldozatává vált, mert nem volt hajlandó kiszolgálni az új hatalmat.

Romániában nem először váltották le az alapjogi biztost. 2012 nyarán, amikor a parlamenti erőviszonyok - a helyezkedő politikusok átigazolásai miatt - már a fél évvel a választások előtt a győzelemre esélyes Szociálliberális Szövetség javára billentek, Victor Ponta frissen hatalomra került kormánya cserélte le az alig egy évvel korábban megválasztott ombudsmant, hogy előkészítse a jobboldali Traian Basescu akkori államfő felfüggesztését.

Az ombudsman többször került Romániában a politikai csatározások középpontjába, mivel az alkotmány szerint csak neki van joga alkotmányossági óvást emelni az azonnal hatályba lépő, a parlament által utólag megvitatott törvényerejű sürgősségi kormányrendeletek ellen.

Az igazságszolgáltatással kapcsolatos 2019-es (véleménynyilvánító) népszavazáson a választók támogatták az alkotmányossági óvásra jogosultak körének kibővítését, de az erről (is) rendelkező alkotmánymódosító törvénytervezet elbukta a normakontrollt, így az alaptörvény módosításáról már nem írtak ki (ügydöntő) népszavazást.

Bukaresti médiaértesülések szerint a kormánypártok megállapodtak arról, hogy a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) jelöltjét, Fábián Gyula kolozsvári egyetemi oktatót választják ombudsmannak.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!