Felmentették Törökországban a Gezi parki tüntetések szervezésével kapcsolatos per több vádlottját

Külföld, 2020.02.18

Felmentette kedden egy isztambuli bíróság a 2013-as Gezi parki tüntetések finanszírozásával és koordinálásával kapcsolatos per kilenc vádlottját, köztük Osman Kavala török üzletembert és emberi jogi aktivistát - jelentette az NTV török hírtelevízió.

Kavala volt az egyetlen érintett, aki előzetes letartóztatásban volt, ezért őt a törvényszék szabadlábra is helyezte.

A pernek összesen 16 vádlottja volt. Az első hírek még arról szóltak, hogy mindannyiukat felmentették, ezt azonban a későbbi beszámolók kilencre módosították. A hét külföldön tartózkodó vádlott, köztük Can Dündar török kormánykritikus újságíró ügyét leválasztották a perről. Az ellenük érvényben lévő elfogatási parancsot, amely letartóztatásukra irányult, feloldották, mindazonáltal elrendeltek egy újabbat, ez vallomástételüket célozza.

Kavalát és nyolc társát egyebek mellett a kormány megdöntésének kísérletével, anyagi károkozással, veszélyes anyagok engedély nélküli birtoklásával, fosztogatással, szándékos testi sértéssel, valamint a természeti és kulturális örökség védelméről szóló törvény megsértésével vádolták. A bíróság bizonyítékok hiányában mentette fel őket.

A per hetedik tárgyalását széles nemzetközi figyelem kísérte, miután decemberben a hatodik tárgyaláson a bíróság annak ellenére határozott Kavala fogva tartásának meghosszabbítása mellett, hogy az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) előzőleg a férfi szabadon engedését írta elő.

Az ítélethirdetésen, amelyet Isztambul külterületén, a rendkívül szigorúan őrzött Silivri börtönében tartottak, az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Belgium, Luxemburg és Írország nagykövetei, illetve az ő képviselőik, Németország, Hollandia, Svédország, Dánia, Svájc és Kanada főkonzuljai, valamint török ellenzéki politikusok is részt vettek.

Kavala 2017. november 1-e óta volt előzetes letartóztatásban. Pere - akárcsak társaié - 2019. június 24-én kezdődött meg.

Az ügyészség a fővádlottra és két társára súlyosbított életfogytiglani börtönbüntetést, a többiekre pedig 15-től 20 évig terjedő szabadságvesztést kért. Az úgynevezett súlyosbított életfogytiglani börtönbüntetés egy sor korlátozás révén nehezíti a rab sorsát.

Kavala korábban az Anadolu Kültür nevű, isztambuli székhelyű kulturális intézet igazgatótanácsának elnöke volt, török és külföldi értelmiségi körökben ismert, jó
hírnévnek örvendő üzletember, mecénás, emberbarát. A per érintettjei között volt még építészmérnök, ügyvéd, filmes és reklámszakember, színművész, író, egyetemi tanár, továbbá néhány jogvédő aktivista is.

Az isztambuli Taksim téri tüntetések 2013 májusában a szomszédos Gezi park átépítése elleni tiltakozással kezdődtek, de a környezetvédő aktivisták szembeszegülése csakhamar kormányellenes megmozdulássá nőtte ki magát, miután a rendőrség erőszakkal próbálta feloszlatni a parkban tüntető tömeget. A Taksim téren és környékén tüntetők egyebek közt Recep Tayyip Erdogan akkori török miniszterelnök, a mostani államfő távozását követelték, mert szerintük tekintélyuralmi rendszert épített ki, és növelni akarta az iszlám szerepét a világi berendezkedésű országban. A megmozdulásokat kegyetlenül elfojtották, és bírósági eljárásokat indítottak a résztvevők ellen.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!