Felmérés: Az amerikaiak többsége szerint romlik a gazdasági helyzet és még magasabb inflációt várnak

Külföld, 2022.06.09

Az amerikaiak többsége szerint tovább romlik a gazdasági helyzet, és kétharmaduk még magasabb inflációt vár a következő évben, ezért rugalmasan átalakítják vásárlási szokásaikat - adta hírül a The Washington Post című amerikai napilap a washingtoni George Mason Egyetem politikatudományi karával közösen készített közvélemény-kutatás alapján csütörtökön.

A baloldali-liberális fővárosi lap online tudósítása szerint az emelkedő fogyasztói árak miatt sokan keresik a leárazásokat, csökkentik a szórakoztató eseményekre költött összegeket, vagy csak elhalasztják a tervezett nagy bevásárlásokat.

Az írás szerint minden 10 amerikai közül 9 kezdett el árleszállításokat keresni, a megkérdezettek háromnegyede csökkentette a családi éttermi étkezések és a szórakoztató események (színház, mozi) számát.

Az Egyesült Államokban az elmúlt egy évben 8,3 százalékkal nőtt az infláció, amely továbbra is a 40 éves rekordszint közelében van, és lényegében minden alapvető amerikai fogyasztási termék és szolgáltatás árát megemelte, beleértve a benzint, a mindennapi bevásárlást és az építőipari szolgáltatásokat is.

A közvélemény-kutatás szerint az infláció vált az első számú gazdasági kérdéssé, ezért Joe Biden amerikai elnök kabinetje és az amerikai kormányzat általában is kiemelten foglalkozik az árszínvonal-emelkedés kérdésével.

A The Washington Post kiemeli, hogy miután hónapokig csak rövid távú áremelkedésről beszéltek, az amerikai szövetségi jegybank szerepét ellátó Federal Reserve washingtoni vezetése az elmúlt időszakban kamatláb-emelési ciklusba kezdett annak reményében, hogy a túlhevült gazdaságot lehűtve csökkenteni tudják az inflációt.

Ennek ellenére a megkérdezettek 66 százaléka szerint a fogyasztói árszínvonal tovább fog emelkedni, és csak 21 százalék vélte úgy, hogy csökkenni fog, míg 12 százalék válaszolta azt, hogy ugyanakkora marad.

Minden 10 válaszadó közül 6 mondta azt, hogy kevesebbszer használja az autóját, hogy spóroljon a benzinnel, csökkentette az áramfogyasztást, és kevesebb pénzt tesz félre, míg a felmérésben résztvevők fele mondta, hogy most veszik meg azokat a termékeket, amelyeknek várhatóan felmegy az ára.

Tízből mindössze három amerikai válaszolta azt, hogy másodállást vállalt, vagy többet dolgozik az infláció növekedése miatt.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!