Felmérés: az oroszok 44 százaléka a kormánypártra szavazna

Külföld, 2019.08.14

A voksolásra hajlandó oroszok 44 százaléka az Egységes Oroszországra szavazna, ha most vasárnap tartanák meg a választásokat, a parlamentbe a kormánypárton kívül a kommunisták és a Vlagyimir Zsirinovszkij-féle liberális demokraták kerülnének be - derült ki a Jurij Levada Független Elemzőközpont szerdán nyilvánosságra hozott felméréséből.

A megkérdezettek 17 százaléka szavazna az Oroszországi Föderáció Kommunista Pártjára, az elnevezésével ellentétben valójában konzervatív és nacionalista Oroszországi Liberális Demokrata Pártra pedig 16 százalék.

A biztos választók 4 százaléka az orosz parlamentben ma még szintén képviselettel rendelkező, szociáldemokrata színezetű Igazságos Oroszországra adná le a voksát, és ugyanilyen eredményt érne el a sztálinista beütésű, Oroszország Kommunistái elnevezésű párt is. A Levada központ mérése szerint a liberális Jabloko 2, a hasonló színezetű Népi Szabadság Pártja (Parnasz), a környezetvédő Zöldek és a nacionalista Rogyina (Haza) pedig egyaránt 1-1 százalékot kapna.

A felmérésből az is kiderült, hogy az oroszok 24 százaléka nem járulna az urna elé, ha vasárnap lenne a választás, 11 százalék nem tudná, hogy kire voksoljon, 3 százalék pedig nem döntötte el, hogy szavazzon-e vagy sem.

A felmérést a Levada július 18. és 24. között végezte el egy 1605 fős felnőtt országos reprezentatív mintán.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!