Felmérés: az oroszok és az ukránok mintegy fele még mindig jószomszédi viszonyt szeretne egymással

Külföld, 2018.10.10

Az oroszok és az ukránok mintegy fele még mindig úgy véli, hogy hazájuknak független és baráti országoknak kell lenniük, amelyek között nyitott a határ, és nincs vízum- és vámkötelezettség - derült ki a moszkvai Jurij Levada Független Elemzőközpont és a Kijevi Nemzetközi Szociológiai Intézet szerdán nyilvánosságra hozott közös felméréséből, amelyet az Interfax hírügynökség hozott nyilvánosságra.

Az oroszoknál a megkérdezettek 45 százaléka vallotta ezt az álláspontot, 16 százalék pedig úgy vélekedett, hogy az oroszoknak és az ukránoknak egy államban kellene élniük. Ez utóbbi érték gyakorlatilag semmit sem változott az elmúlt 10 év során.

Az ukrán megkérdezettek 50 százaléka vélekedett úgy, hogy az Oroszország és az Ukrajna közötti határnak nyitottnak kell lennie, ami a legmagasabb arány az elmúlt négy évben. A két ország egyesítését már csak 4 százalék akarja, pedig tíz évvel ezelőtt az egybeolvadást még minden ötödik ukrán szívesen fogadta volna.

Oroszországban 32, Ukrajnában pedig 39 százaléknyi azoknak az aránya, akik lezárt határt szeretnének, a vízumrendszer bevezetése mellett. Az oroszok 33 százaléka jól - ezen belül 3 százalék nagyon jól viszonyul - Ukrajnához, szemben a 2014 márciusában mért 52 százalékkal.

Az ukránoknál 48 százalék viszonyul jól - 10 százalék nagyon jól - Oroszországhoz. Hat évvel ezelőtt a keleti szomszéddal rokonszenvezők aránya 83 százalék volt.

Oroszországban a megkérdezettek 55 százaléka, Ukrajnában pedig 32 százaléka viszonyul rosszul a másik országhoz. Összehasonlításképpen: 2012-ben az ukránok 11, 2014-ben pedig a 42 százaléka képviselt ilyen álláspontot.

A felmérést Oroszországban szeptemberben egy 1600 fős, Ukrajnában pedig egy 2026 fős országos reprezentatív mintán végezték el.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!