Felmérés: az ukránok szerint a korrupcióellenes, egészségügyi és nyugdíjreform a legsürgetőbb

Külföld, 2019.07.03

Az ukránok többsége szerint jelenleg a korrupcióellenes, az egészségügyi és a nyugdíjreform végrehajtása a legsürgetőbb az országban, a rendvédelmi szervek megújítása és a hivatalnokok átvilágítása mellett - derült ki abból a felmérésből, amelyet az Ilka Kucseriva Alapítvány végzett, és amelynek eredményét szerdán hozta nyilvánosságra.

A reformok közül a korrupció elleni küzdelem hatékonyságának javítását a megkérdezettek 63 százaléka jelölte meg elsődlegesnek, az egészségügyet 57, a nyugdíj- és a szociális rendszer reformját pedig 52 százalékuk. A bíróságok, az ügyészségek és a rendőrség reformját 37 százalék tartja prioritásnak, míg a hivatalnokok átvilágítását 33 százalék.

A július 21-i parlamenti választáson bejutásra esélyes pártok közül a korrupcióellenes reformokat első helyre sorolta a Volodimir Zelenszkij elnök mögött álló Nép Szolgája (Szluha Narodu), a Petro Porosenko volt elnök által irányított Európai Szolidaritás, és a Szvjatoszlav Vakarcsuk rockénekes vezette Hang (Holosz) támogatóinak többsége (69, 69, illetve 76 százalék). A Julija Timosenko volt kormányfő vezette Haza (Batykivscsina) párt híveinek többsége (63 százalék) viszont a nyugdíjreformot nevezte meg elsődleges fontosságúnak, míg a Moszkva-barát Ellenzéki Platform - Életért párt támogatóinak több mint fele (66,5 százalék) az egészségügy reformját tartja a legégetőbbnek.

Ezenfelül a Hang szavazótábora (86 százalék), az Európai Szolidaritás (85 százalék), a Nép Szolgája (62 százalék) és a Haza támogatóinak 59 százaléka vélekedett úgy, hogy Ukrajnának a jövőben csatlakoznia kell az Európai Unióhoz.

Az Ellenzéki Platform - Életért párt híveinek 39 százaléka ugyanakkor úgy gondolja, hogy Ukrajnának az Oroszország irányította eurázsiai szabadkereskedelmi övezethez kell csatlakoznia Kazahsztán és Fehéroroszország mellé, 44 százalékuk szerint pedig sem az EU-ba, sem az eurázsiai gazdasági térségbe nem kell betagozódnia az országnak.

Azzal, hogy Ukrajna számára a legnagyobb biztonságot a NATO-tagság jelentené, Porosenko híveinek 80 százaléka, a Hang párt támogatóinak 75 százaléka, a Zelenszkij mögötti párt szavazóinak 47, és Timosenko pártjának szintén 47 százaléka értett egyet.

A Moszkva-barát Ellenzéki Platform szavazóinak fele azt szeretné, ha Ukrajna semleges maradna, illetve 25 százalékuk amellett van, hogy Oroszországgal és a FÁK-államokkal legyen katonai szövetségben.

Porosenko és Vakarcsuk pártjainak szavazói (58, illetve 48,5 százalék) elfogadhatatlannak tartják a közvetlen tárgyalásokat a Donyec-medencei szakadárokkal, míg a Nép Szolgája és a Haza párt tábora ebben a kérdésben megosztott: Zelenszkij pártjának támogatói közül 44 százalék elfogadhatónak tartja, míg 39 százalék nem, Timosenko pártjának hívei közül 46 százalék támogatná a közvetlen tárgyalásokat, 38 százalék viszont ellenzi azokat. Egyértelműen támogatja az Ellenzéki Platform híveinek túlnyomó többsége (75 százalék).
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!