Felmérés: jelentősen nőtt az elégedetlenség a Zelenszkij-féle vezetéssel szemben Ukrajnában

Külföld, 2020.02.21

Fél év alatt háromszorosára nőtt azoknak a száma Ukrajnában, akik úgy gondolják, hogy rossz irányba fejlődnek a dolgok az országban - derült ki egy neves ukrán kutatóintézet, a Razumkov Központ pénteken közzétett friss felméréséből.

A február 13-17. között végzett felmérés eredménye szerint a megkérdezettek 53 százaléka helyezkedett erre az álláspontra, míg tavaly szeptemberben csupán 17 százalék vélekedett így. A résztvevőknek most csak 25 százaléka mondta azt, hogy az ország jó irányba halad, míg szeptemberben 57 százalék gondolta ezt. Úgyszintén jelentősen visszaesett - 41-ről 21 százalékra - azok aránya, akik bíznak abban, hogy Ukrajna képes lesz leküzdeni problémáit és nehézségeit az elkövetkező években. Ugyanakkor némileg nőtt - 40-ről 49 százalékra - azok aránya, akik szerint hosszabb távon képes lesz az ország megbirkózni a problémáival. Viszont 6-ról 15 százalékra nőtt azok aránya, akik erre egyáltalán nem látnak reményt.

Jelentősen visszaesett a miniszterelnök és a kormány iránti bizalom is. A kormányban a februári felmérés eredménye szerint az ukránok 28 százaléka bízik, teljes mértékben pedig mindössze 6 százalékuk, 64,5 százalék azonban nem. A miniszterelnök, Olekszij Honcsaruk iránti bizalom is csupán 25 százalékos, míg 63 százalék nem bízik a kormányfőben. Ezzel szemben tavaly szeptemberben a kormány iránt még 57 százalék táplált bizalmat, és csak 22 százalék volt ezzel ellentétes véleményen.

Közben a parlament plenáris ülésén pénteken a miniszterelnök beszámolt a kormány 2019-es évi munkájáról. Az elért eredmények között sorolta fel egyebek mellett, hogy az államirányítás felső szintjén - szavai szerint - megszüntették a korrupciót, alacsonyabb lett a gáz lakossági fogyasztói ára, és kedvező hitellehetőségeket teremtettek a vállalkozások számára. Rámutatott még arra, hogy Ukrajna gazdasági fejlődése gyorsabb az európai országok átlagánál. Bejelentette, hogy az új makrogazdasági előrejelzések alapján a kormány hamarosan módosítási javaslatot nyújt be az idei állami költségvetésre.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!