Felmérés: Nicolae Ciuca miniszterelnök a román jobboldal leghitelesebbnek tartott politikusa

Külföld, 2022.03.31

A négy hónapja tisztségben lévő Nicolae Ciuca miniszterelnök a román jobboldal leghitelesebb politikusa egy friss felmérés szerint, pártjára - a Nemzeti Liberális Pártra (PNL) - azonban fele annyian sem szavaznának, mint a kormánykoalícióban szintén részt vevő Szociáldemokrata Pártra (PSD).

Az Avangarde közvéleménykutató intézet csütörtökön ismertetett kutatásában Ciuca 34 százalékkal vezeti a politikusok bizalmi rangsorát, holtversenyben Alexandru Rafila szociáldemokrata egészségügyi miniszterrel és - az ukrán háború miatt ismét sokat szereplő - Mircea Geoana NATO főtitkár-helyettessel, a PSD volt elnökével.

A PNL jelöltjeként megválasztott Klaus Iohannis államfő javított valamelyest a tavalyi kormányválság nyomán 14 százalékra zuhant megítélésén: de most is csak 23 százalékon mérik a támogatottságát.

Ami a pártpreferenciákat illeti, a - PSD megrendelésére március végén végzett - felmérés szerint a megkérdezettek 35 százaléka a PSD-re, 16 százaléka pedig a PNL-re adná voksát, ha most rendeznének parlamenti választásokat.

Hasonló szakadék tátong a két román kormánypárt vezetőjének megítélése között is: míg Marcel Ciolacu szociáldemokrata elnökben a megkérdezettek 30 százaléka bízik, a PNL élére tavaly szeptemberben - akkor még miniszterelnökként - megválasztott Florin Citu a bizalmi rangsor utolsó helyén áll 6 százalékkal.

A kormánykoalíció harmadik pártjáról, a Romániai Magyarok Demokrata Szövetségéről (RMDSZ) az Avangarde nem közölt adatokat.

Az ellenzéki oldalon hanyatlóban van a - többi párt által szélsőségesnek tartott, nacionalista és oltásellenes szólamokat hangoztató - Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) tavaly év végén felívelt, a kormányválsággal és járványhelyzettel magyarázott népszerűsége, de a jelenlegi 15 százalék még mindig több mint másfélszerese parlamenti súlyának.

Nem javult a jobbközép kormánykoalíciót tavaly felrugó Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) megítélése: a parlamenti helyek 16 százalékával rendelkező rendszerkritikus pártot most 12 százalékon mérték.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!