Feloldották Németországban Oszama bin Laden egy állítólagos egykori testőrének kitoloncolási tilalmát

Külföld, 2018.11.21

Feloldotta a németországi Gelsenkirchen közigazgatási bírósága szerdán az al-Kaida iszlamista terorrszervezet néhai vezetője, Oszama bin Laden egyik állítólagos testőrének kitoloncolási tilalmát.

A jogerős döntés alapján a közveszélyes iszlamistaként számon tartott tunéziai férfit nem kell visszaszállítani a hazájából Németországba. A személyes adatok védelméről szóló jogszabályok alapján Sami A. néven azonosított menedékkérőnek a német nyilvánosságban nagy figyelemmel követett ügye így lezárulhat.

Sami A.-t júliusban toloncolták Tunéziába. Hazaszállítása előtt egy nappal a gelsenkircheni közigazgatási bíróság úgy határozott, hogy nem szabad visszaküldeni az észak-afrikai arab országba, mert nincs rá garancia, hogy nem fogják megkínozni. Azonban a határozatot csak akkor kézbesítették, amikor Sami A. már a Tunéziába tartó repülőgépen volt.

A bíróság az első döntését felülbíráló szerdai határozatát azzal indokolta, hogy a szövetségi bevándorlási és menekültügyi hatóság (BAMF) bemutatta Tunézia berlini nagykövetségének október 29-én kelt úgynevezett szóbeli jegyzékét, amelynek alapján már nem tűnik "jelentősen valószínűnek", hogy kínzás vagy embertelen, megalázó bánásmód fenyegetheti Sami A.-t a hazájában.

Sami A. 2005 óta élt családjával együtt Németországban. Menedékjogi kérelmét 2007-ben elutasították, hazatoloncolását azonban kétszer is - 2009-ben és 2016-ban - megtiltotta az illetékes bíróság arra hivatkozva, hogy az elutasított menedékkérőt Tunéziában kínzás és halálbüntetés fenyegetné.

A német hatóságok terrorszervezetben eltöltött múltja miatt potenciális fenyegetésként tartották számon, rendszeresen jelentkeznie kellett a rendőrségen. Tagadja, hogy a radikális iszlamizmus Németországban leginkább elterjedt irányzata, a szalafizmus követője volna, és tagadja azt is, hogy járt volna Afganisztánban és az al-Kaida tagja lett volna. Ügye már többször előkerült a német sajtóban. Egy 2016-os interjúban képtelenségnek nevezte, hogy Oszama bin Laden testőrségéhez tartozott volna. "Hogyan lehettem volna, 1 méter 65 centisen?" - mondta.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!