Felszabadult ünnepléssel ért véget Izraelben az Élet menete

Külföld, 2019.05.09

Felszabadult ünnepléssel, az élet igenlését hirdető sokezres gálaesttel ért véget Izraelben csütörtökön az Élet menete, amelyre ötvenhárom országból érkezett fiatalok.

Magyarországról korábban százharminc középiskolás utazott Auschwitzba hét magyar iskolából az ottani programra, és közülük negyvenhárman folytatták tovább útjukat Izraelbe is: zsidó és nem zsidó fiatalok.

Ők a múlt hét végén érkeztek Izraelbe, és csütörtökön, Izrael kikiáltásának évfordulóján részt vettek az izraeli Élet menetén. Ez Jeruzsálemben a polgármesteri hivataltól a Siratófalhoz vezetett, majd onnan az ország középső részén lévő Latrunba, az összes delegáció közös ünneplésére.

A Siratófalnál Magyarország izraeli nagykövete, Benkő Levente is üdvözölte a csoportot.

Gordon Gábor, a magyarországi Élet menete vezetője az MTI tudósítójának elmondta, hogy tizenhét évvel ezelőtt Verő Tamás főrabbival azért kezdték szervezni a magyar részvételt, mert sem a zsidó, sem a nem zsidó fiatalok nem vettek részt a holokauszt megemlékezéseken, és úgy érezték, hogy ebben a tekintetben reformra van szükség.

Az Élet Menete Alapítvány 17 éve utaztat diákokat a nemzetközi Élet menetére, és ez idő alatt 4-5000 magyar fiatal vett részt az önkéntesek munkájával létrehozott programon. Azért nevezik Élet menetének, mert noha a második világháború idején a halál menete volt az Auschwitzból Birkenauba menetelés, de a fiatalok révén új értelmet nyert a menet, és az Élet menetévé, igenlésévé vált.

A csoporttal tartott egy tizenkét fős, idősebbekből álló csoport is, benne holokauszttúlélőkkel. A kilencvenkét éves Szántó Róbertné az MTI-nek elmondta, hogy 1944-ben került Auschwitzba.

"Nagyon jó érzés látni a felszabadult fiatalokat, tudni, hogy Izraelben így is lehet élni, szabadon, nyugodtan, hiába van körülvéve ellenségekkel az ország" - mondta el az MTI-nek.

A nyolcvanöt esztendős Borsos Marietta számára is rengeteget jelentett az utazás. Ő rendszeres résztvevője, és önkéntes szervezője is az Élet menetének. Már ötödször jár Izraelben, amely - mint fogalmazott - mindig ad számára valami újat.

Az idősek önköltséges csoportját Gündert Anikó, a magyar zsidó szociális segély alapítvány szociális munkása szervezte. "Sikerült elhozni több nagyon idős túlélőt életükben először. Csodálatos emberek, s csoda, hogy háború előtti és a háborúban is megőrzött értékeket tudnak átadni"- mondta. Ő maga másodgenerációs túlélő, küldetésként tekint munkájára.

Verő Tamás főrabbi mellett első alkalommal elkísérte a csoportot Szabó György, a Magyarországi Zsidó Örökség Közalapítvány kuratóriumának elnöke is Izraelbe. "Fantasztikus az itteni menet hangulata, egészen más, mint a budapesti vagy az auschwitzi. A szabadság a felszabadultság, az öröm, a szabadságérzet uralja"- nyilatkozta élményeiről.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!