Financial Times: Kínai tisztségviselők titokban többször is találkoztak a tálibokkal az elmúlt egy évben

Külföld, 2018.08.07

Kínai tisztségviselők titokban többször is találkoztak az afganisztáni tálibokkal az elmúlt egy évben a Financial Times értesülései szerint. A brit napilap pakisztáni kormányzati forrásokra hivatkozva írt erről kedden, megjegyezve, hogy Peking fontos szerepet akar játszani az afganisztáni konfliktus lezárásában.

A kínai törekvések egészen odáig elmentek a Financial Times információi szerint, hogy meghívták az iszlamisták vezető tagjait Kínába. "A kínaiak komoly erőfeszítéseket tettek" - idézte pakisztáni forrását a lap. Pakisztán az elmúlt időszakban közvetítőként képviselte a tálibokat a tárgyalások előmozdításában az Egyesült Államokkal és Kínával is.

"A tálibok Pekingben ellátogattak egy mecsetbe is és halal étellel kínálták őket" - részletezte a látogatást az üzleti-politikai lap forrása, aki szerint a kínaiak egy ideje már próbálják rábírni a tálibokat a tárgyalásokra, de a találkozók célja volt Kína részéről az is, hogy bizonyítsa, toleránsabb lett a muszlimokkal.

A kínai külügyminisztérium nem tagadta a találkozókról szóló értesülést. Azt hangoztatta, hogy Kína támogatja az afgán kormányt. Mint fogalmazott, az afganisztáni békefolyamat az afgán vezetés hatáskörébe tartozik, és Kína támogat minden felet a mielőbbi politikai megbékélésben és továbbra is konstruktív szerepre törekszik.

A Financial Times korábban arról is írt, hogy amerikai tisztségviselők is találkoztak tálibokkal, az elmúlt három hónapban legalább kétszer, noha Washington kitart álláspontja mellett, miszerint a béketárgyalásokat a kabuli kormánynak kell vezetnie. A lap által említett találkozókat Katarban tartották, ahol a tálibok politikai képviseletet tartanak fenn.

A lap megjegyezte, vélekedések szerint Kína nem játszott jelentős szerepet az Afganisztán jövőjéről zajló korábbi tárgyalásokon, forrásai viszont azt közölték, hogy a kínaiak érdemi tárgyalásokat folytattak, megvitatták például a Kína Hszincsiang tartományából elmenekülő és a Pekinggel szembeni ellenállást afgán területekről szervező muszlim ujgurok ügyét.

A Financial Times szerint az, hogy Kína hajlandó közvetlenül tárgyalni a tálibokkal, azt mutatja, hogy egyre jelentősebb szerepre törekszik a közép- és dél-ázsiai politikában. Pakisztánban már meg is teremtette ezt, 60 milliárd dolláros beruházást tervez az ország infrastruktúrájának fejlesztésére, cserébe a guadari mélytengeri kikötő használatáért.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!