Főként migrációs és uniós témákról tárgyalt a szerb és a macedón elnök

Külföld, 2016.10.28

Főként az európai integrációról és a migránsválságról tárgyalt pénteken Belgrádban Gjorge Ivanov macedón és Tomislav Nikolic szerb államfő, aki megállapította, stabil Balkánra van szükség a problémák mihamarabbi megoldása érdekében.

A két köztársasági elnök közös sajtótájékoztatóján Tomislav Nikolic kijelentette, mindkét ország célja az uniós csatlakozás, és együttes erővel, folyamatos kommunikációval, valamint tapasztalatcserével tudják meggyorsítani az integrációs folyamatot. Emlékeztetett arra, hogy Macedónia már hosszabb ideje uniós tagjelölt, Szerbiával pedig már megnyíltak az első csatlakozási fejezetek.

Tomislav Nikolic rámutatott, hogy a nyugat-balkáni térség "katasztrofális migránsválsággal" áll szemben, amely minden országot egyformán érint. Leszögezte ugyanakkor, hogy a válságért és a Nyugat-Európába tartó migránshullámért nem Szerbia vagy Macedónia a felelős, és egyedül nem is tudja azt megfékezni, de még csak csillapítani sem, ezért az Európai Uniónak kell lépnie, neki ugyanis megvan a kellő mechanizmusa és pénze ehhez.

Az elmúlt egy évben több mint egymillió illegális bevándorló érkezett Nyugat-Európába az ellenőrizetlen migránsáradattal. Márciusban azonban a nyugat-balkáni útvonalon található országok fokozatosan lezárták határaikat a migránsok előtt. Macedónia, Szerbia, Horvátország és Szlovénia is csak azokat engedi be, akik a jogszabályoknak megfelelően útlevéllel és vízummal rendelkeznek, vagy ott akarnak menedéket kérni.

Nikolichoz hasonlóan Gjorge Ivanov macedón elnök is kiválónak nevezte a szerb-macedón kapcsolatokat, hangsúlyozva, hogy Szerbia Macedónia egyik legjelentősebb gazdasági partnere, mivel a kétoldalú áruforgalom mintegy 700 millió eurót tesz ki.

A gazdasági fejlesztésekkel kapcsolatban felhívta a figyelmet a Morava és Vardar folyók összekötését célzó projektre, amelynek köszönhetően hajózható folyókká válhatnának, és megteremtődne a lehetőség a Dunával, valamint az Égei-tengerrel való kapcsolat kialakítására is.

Gjorge Ivanov háromnapos szerbiai látogatásának apropója az az ünnepségsorozat, amelyet a macedón kisebbség Vajdaságba érkezésének hetvenedik évfordulója alkalmából rendeztek.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!