Fokozzák a korrupció elleni harcot Kínában

Külföld, 2016.03.05

Súlyos büntetéssel fenyegette meg a kínai kormányfő szombaton azokat a hivatalnokokat, vezetőket és pártkádereket, akik a jövőben fegyelemsértést követnek el, vagyis korrupcióba keverednek.

Li Ko-csiang az Országos Népi Gyűlés (parlament) plenáris ülésének megnyitásaként tartott munkabeszámolójában úgy fogalmazott, hogy az egész kormányzati rendszer gazdálkodását átvizsgálják, az adminisztratív ellenőrzést fokozzák. Ezzel egy időben a döntési hatáskörök egy részét korlátozni fogják, az ellenőrzés új formáit vezetik be, megkísérlik felszámolni a korrupció melegágyát.

Li azt hangoztatta, hogy e munkában a közösségi, vagyis az alsóbb szintekig szeretnének eljutni. Hozzátette: arra készülnek, hogy a kormányzatok minden szintjén számon kérik az alkotmány és a törvények betartását, és a kormányzatoknak tartózkodniuk kell minden olyan cselekménytől, amelyre nincs jogi felhatalmazásuk.

A miniszterelnök beszélt arról is, hogy az államgépezet szereplőinek javítaniuk kell nyitottságukon, a hagyományos média és az internet eszközeit felhasználva időben kell reagálniuk a társadalmi problémákra, tevékenységükről pedig úgyszintén számot kell adniuk.

Bejelentette azt is, hogy a nemzeti kiberbiztonság rendszerét tökéletesíteni fogják.

Peking belvárosában a legfőbb államhatalmi szervezet csaknem 3000 képviselője, valamint velük párhuzamosan a népfront mintegy 2000 tagja ülésezik március 16-ig. Az úgynevezett két ülés kéthetes időszakában szigorú biztonsági intézkedések érvényesek, a főváros központjában az utak mentén az idén is feltűnően sokkal több a rendőr és a rendőri jármű.

A "hagyományok" szerint ezekben a hetekben az internetet is jobban korlátozzák Kínában, blokkolják például az ott dolgozó külföldiek számára (például a Google keresőprogramot vagy a Gmail levelezőprogramot használók számára) nélkülözhetetlen virtuális magánhálózatot (vpn), amellyel a "nagy kínai tűzfal" a hétköznapokon megkerülhető. A vpn-szolgáltatók körlevélben kértek türelmet, jelezvén, hogy ha megpróbálnának újabb technikai megoldásokat keresni, azzal - az eddigi példák alapján - csak rontanának a felhasználók helyzetén.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!