Folytatódott az ítéletidőben eltűntek keresése Franciaországban és Olaszországban

Külföld, 2020.10.05

Folytatódott hétfőn a hétvégi ítéletidőben eltűntek keresése Franciaországban és Olaszországban: a dél-franciaországi Nizzától északra található hegyvidék falvaiban három holttestet találtak, így legalább hatra emelkedett az áradásokban meghaltak száma a francia-olasz határvidéken.

A holttestekre Saint-Martin-Vésubie, Lantosque és Colomars településeken találtak rá a tűzoltók, de további nyolc embert nyilvánítottak eltűntek, miután róluk tudható, hogy elsodorta őket az áradás és feltétezhetően életüket vesztették. Ezenkívül 13 ember keresése még folytatódott, miután róluk péntek óta egyáltalán nincs hír.

A határ olasz oldalán, Ventimiglia településen francia közlések szerint egy holttestet találtak a tűzoltók, de egyelőre a hatóságok még nem tudták azonosítani a személyt, aki feltétezhetően a határ francia oldalán, a felduzzadt Roya-folyó völgyéből indult áradás áldozata lehet.

Piemontéban is különösen súlyos a helyzet, miután Északnyugat-Olaszország egyes részein hatvan éve nem látott mennyiségű eső esett, itt további két holttestet találtak hétfőn. Vasárnap egyébként egy liguriai partszakaszon öt holttestet találtak, de Bernard Gonzalez, a franciaországi Alpes-Maritimes régió prefektusa szerint ezen holttestek állapotából arra lehet következtetni, hogy valószínűleg nem a mostani esőzések áldozatai, hanem egy vízzel elárasztott temető sírjaiból kimosott holttestek lehetnek.

A francia oldalon egyébként több település (Fontan, Saorge, La Brigue és Tende) is elérhetetlenné vált, miután az utak járhatatlanok, teljes útszakaszok és hidak szakadtak a mélybe, a házakat pedig romba döntötte a rájuk zúduló sártömeg, így a tűzoltók katonák segítségével próbáltak hétfőn elérési utakat kiépíteni a katasztrófa sújtott területek felé.

A távoli településeken a falu főtere az egyetlen hely ahonnan lehet telefonálni, a helyiek onnan próbálják a hozzátartozóikat elérni. A prefeketúra szerint a nap folyamán mintegy négyszáz embert evakuálták helikopterekkel a hegyvidéki településekről, valamint vizet és élelmet juttattak a falvakba.



.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!