Folytatódtak a koalíciós tárgyalásokat megelőző egyeztetések a konzervatív Osztrák Néppárt (ÖVP) és a Zöldek delegációja között

Külföld, 2019.10.31

Folytatódtak a koalíciós tárgyalásokat megelőző egyeztetések csütörtökön a választáson győztes konzervatív Osztrák Néppárt és a negyedik legjobb eredményt elért Zöldek delegációja között.  A megbeszélések november 8-ig tartanak.

Mindkét párt listavezetője egyetértett abban: nagyon hasonló elképzeléseik vannak arra vonatkozóan, hogy Ausztriának milyen kihívásokkal kell szembenéznie az elkövetkező években, és melyek azok a témák, amelyekre az új kormánynak különösen oda kell majd figyelnie. Öt programpontot határoztak meg, amelyekre már a koalíciós tárgyalásokat megelőző egyeztetéseken is oda kell figyelni. A Zöldek listavezetője, Werner Kogler szerint a gazdaság, illetve azzal együtt a szociális biztonság, a klímavédelem, az integráció, illetve a migráció, az oktatási rendszer és az átláthatóság nemcsak a pártokat, hanem az egész osztrák államot érintő témák. ugyanakkor arról is beszélt. az egyeztetések célja továbbra is az, hogy együttesen ismerjék fel a kihívásokat, és közösen keressenek megoldásokat a fontos kérdésekre.

Az ÖVP listavezetője, Sebastian Kurz voilt kancellár nagyon izgalmas kérdésnek és egyben egy demokráciában szükségszerű helyzetnek nevezte, hogy két ennyire különböző pártnak mérlegelnie kell a közös kormányzás lehetőségét. A leendő kormány főbb feladatai között említette az osztrákok életszínvonalának megőrzését, a munkahelyek megtartását a többek között Németországban is tapasztalható, fenyegető gazdasági megtorpanás idején; de szerinte az új kormánynak következetesen kell majd eljárnia az illegális migráció okozta kihívásokkal kapcsolatosan, és kérdés az is, mit tehet Ausztria a klímavédelemért. A politikus az oktatással kapcsolatban célként fogalmazta meg, hogy Ausztriában minden gyerek, illetve fiatalkorú a lehető legjobb lehetőséget kapja a munkaerőpiacra való felkészüléshez. Ugyancsak fontos kérdésnek nevezte az átláthatóságot; az Ibiza-videó óta sok szó esik arról, mit tehet a kormány annak érdekében, hogy a pártok mellett az állam és a közélet is átlátható legyen - tette hozzá.

Az államfő által megbízott Sebastian Kurz a választásokat követően parlamenti súlyuk sorrendjében kezdte meg a koalíciós tárgyalásokat megelőző egyeztetéseket a pártokkal. A második helyezett Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) listavezetője, Pamela Rendi- Wagner azonban két hete bejelentette, hogy az előzetes egyeztetéseket befejezettnek tekinti, és a jövőben már csak a koalíciós tárgyalásokon kíván részt venni. A harmadik helyezett Szabadságpárt (FPÖ) azt jelezte, hogy ellenzéki szerepre készül, ezért a továbbiakban nem folytatja a tárgyalásokat a Néppárttal.

A szeptemberi előrehozott parlamenti választásokon negyedik helyezett Zöldekkel több fordulóra lesz szükség, mivel ők korábban még nem vettek részt kormányzati munkában. A Néppárt és a Zöldek közötti egyeztetések jövő hét végéig folytatódnak; az ÖVP azt követően dönt majd arról, melyik párttal kezdi meg a koalíciós tárgyalásokat.

Közben a Szabadságpárt (FPÖ) frakcióvezetője bejelentette: alkotmánymódosítást kezdeményez annak érdekében, hogy csökkentsék az államfő kormányalakítással kapcsolatos jogkörét; így a továbbiakban ne utasíthassa el önkényesen egy miniszter kinevezését. Az osztrák Alkotmány értelmében a kancellár tesz ugyan javaslatot a miniszterek személyére, de az államfő adja át a kinevezéseket. Herbert Kickl saját maga is érintett a kérdésben; Alexander Van der Bellen ugyanis még júliusban bejelentette, hogy a párt kormányra kerülése estén őt nem nevezi ki belügyminiszterré.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!