Francia zavargások - Szakértő: a középosztály tüntet

Külföld, 2018.12.07

A francia tüntetéseken a középosztály lázad, mivel úgy véli, hogy a 2008-as világválság óta nem nő megfelelően az életszínvonala - mondta Soós Eszter Petronella Franciaország-szakértő az M1 aktuális csatornán pénteken.

Emmanuel Macron elnök másfél éve "tisztességes arányban" nyerte meg a választás második fordulóját, de szavazói között sokan nem reformer programjára, hanem a másik jelölt, Marine Le Pen ellen szavaztak - fűzte hozzá.

A szakértő szerint a franciaországi helyzet aggasztó, de nem egyedi a történelemben, hiszen a francia elnökök mandátumuk második évéhez közeledve gyakran tiltakozással néznek szembe.

A tapasztalat azt mutatja, hogy a baloldali elnököknél a piac türelme ér véget, míg a jobboldaliakkal szemben a társadalmi elégedetlenség lobban fel - tette hozzá.

Az utcai demonstrációk néhány hete kezdődtek Franciaországban: százezrek vonultak utcára, autókat, épületeket gyújtottak fel, kirakatokat törtek be, fosztogattak. A rendőrség eddig több száz embert állított elő és több mint százan megsérültek, köztük több tucat rendőr.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!