Francia zavargások - Szakértő: az elmúlt fél évben láthatóvá vált Macronnál a tapasztalat hiánya

Külföld, 2018.12.03

Az elmúlt fél évben, amikor válságot kellett kezelni, láthatóvá vált Emmanuel Macron francia államfő tapasztalathiánya - mondta Soós Eszter Petronella Franciaország-szakértő az M1 aktuális csatornán hétfő este.

A szakértő szerint Macron a Benalla-ügy kitörése óra sok hibát követett el. Most egy folyamat betetőzését látjuk - jegyezte meg Soós Eszter Petronella, aki szerint a francia elnök a zavargások ügyében mintha "teljesen szétcsúszott volna".

Értékelése szerint a francia elnök még csak most kezdte el úgy kezelni a problémát, ahogy kezdettől kellett volna.

Emmanuel Macron francia elnök vasárnap arra kérte Édouard Philippe miniszterelnököt, fogadja valamennyi parlamenti párt vezetőjét és a tüntetők képviselőit, hogy közösen találjanak kiutat a sárgamellényesek megmozdulásait kísérő, egyre erőszakosabb zavargások miatt kialakult válságból - közölte a francia elnöki hivatal.

Az üzemanyagadó emelése ellen tiltakozó sárgamellényesek hétfőn blokád alá vonták Franciaországban a Total olajvállalat 75 tárolótelepét.

Soós Eszter Petronella elmondta: a mozgalom átfogó programot, követeléslistát sem állított még össze, reprezentatív vezetőket sem tudott felmutatni, ráadásul a szakadás jeleit mutatja. Ennek ellenére komoly társadalmi támogatottsága van. Bár az erőszakot sokan elítélik, még többen vannak, akik támogatják a megmozdulást.

A szakértő szerint a társadalom azt várja a kormánytól, hogy egyrészt biztosítsa a rendet, másrészt adjon választ az életszínvonalbeli problémákra, a sárgamellényesek követeléseire.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!