Franciaország "erős eurokínai partnerséget" szorgalmaz

Külföld, 2019.03.25

A lojalitásra és a kiegyensúlyozottságra épülő, erős eurokínai partnerségért emelt szót hétfőn Emmanuel Macron francia államfő, miután fogadta hivatalában Hszi Csin-ping kínai államfőt.

"Az ésszerű és egyértelmű választás a XXI. században egy egyértelmű alapokon nyugvó, magas színvonalú és ambiciózus erős eurokínai partnerség" - fogalmazott a francia köztársasági elnök kínai kollegájával tartott közös sajtótájékoztatóján az Elysée-palotában. Ezt a partnerséget egy "erős és hatékony multilateralizmus köré" kell megszervezni, amelynek középpontjában az éghajlat és a biodiverzitás védelme kell, hogy álljon" - tette hozzá.

Emmanuel Macron jelezte: a gazdasági és kereskedelmi kapcsolatoknak is "tiszteletben kell tartaniuk a kölcsönös érdekeket, lojális és kiegyensúlyozott alapokra kell épülniük".

"Mindez olyan egységes Európát feltételez, amely koherens stratégiával rendelkezik a Kínával folytatott párbeszédben" - hangsúlyozta a francia elnök.

A nyugat-európai országok vezetői rendszeresen hangoztatják, hogy Európa csak akkor tud fellépni az egyre terjeszkedő Kína ellen, ha az Európai Unió keretében egységesek, ezért rendszeresen bírálják a dél- és kelet-európai országokat, amelyek csatlakoztak a kínai Új selyemút kezdeményezéshez, s nem támogatják az EU stratégiai függetlenségről szóló elképzeléseket. Legutóbb Olaszországot érte bírálat Párizs és Berlin részéről, amiért szándéknyilatkozatot írt alá a hétvégén a világméretű gazdasági-infrastrukturális tervhez való csatlakozásról.

A kínai elnök válaszában elmondta: "egy egységes és prosperáló Európa illeszkedik a többpólusú világról alkotott víziónkba".

"Kína mindig támogatni fogja az európai integrációt és fejlődést" - tette hozzá.

Emmanuel Macron a francia-kínai "kereskedelmi és gazdasági kapcsolatok kiegyensúlyozásáért" is szót emelt. "Ebből a szempontból hatalmas fejlődés szükséges, minden erőkkel ezen dolgozunk" - hangsúlyozta.

A kínai vezető látogatása alkalmából Kína mintegy 290 darab Airbus A320 típusú és 10 darab A350 típusú repülőgépet rendelt Franciaországtól 35 milliárd dollár értékben.

A francia elnök azt is bejelentette, hogy Franciaország és Kína konkrét beruházási projektekben fog együttműködni azokban az országokban, amelyeket átszelnek majd a kínai Új selyemút kezdeményezés beruházásai. Ezt az együttműködést "az adott országok tiszteletben tartásával" valósítjuk meg - mondta Emmanuel Macron.

Miközben a kínai és a francia elnök megbeszélésével egy időben a párizsi Trocadéro téren jogvédő szerveztek tiltakoztak a kínai kisebbségek helyzete ellen, a francia elnök jelezte: kínai kollegájának beszélt az "európai aggodalmakról az alapjogok kínai tiszteltben tartása miatt". Elmondta, hogy kínai kollegájával "egyéni eseteket" is megvitatott.

"Ez a téma is napirenden volt, mint minden egyes találkozónkon, őszinte eszmecseréinken, amelyeknek konkrét eredményekkel kell járniuk" - fogalmazott a francia elnök. Hozzátette: "Az Európai Unió az egyéni szabadságok és az alapjogok tiszteletben tartásán alapul, a Felvilágosodásnak azon az eszméjén, amely az egyén tiszteletben tartását mindenek fölé helyezi, és amelyet soha nem valamilyen kulturális specifikumnak tekintett, hanem a létező nemzetközi jog által szavatolt egyetemes ténynek".

A kínai elnök és felesége tiszteletére rendezett díszvacsorára kedd este meghívást kaptak a legjelentősebb francia üzletemberek, kulturális és közéleti személyiségek, sztárok, köztük Alain Delon filmszínész.

A két ország vezetője kedd délelőtt ismét megbeszélést folytat, amelyre - a francia diplomácia megfogalmazása szerint - a "Pekinggel szembeni európai ébredés" érdekében Angela Merkel német kancellár és Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke is meghívást kapott. A példa nélküli négyes találkozón a kereskedelmi szabályozások, a környezetvédelem és a nemzetközi befektetések lesznek napirenden, miután Párizs úgy ítéli meg, hogy Kína a folyamatos infrastrukturális beruházásaival megingatta a fennálló világrendet, s amelynek "közös újradefiniálását" szorgalmazza a francia diplomácia.

( FOTÓ)
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!