Franciaországban jelentős mozgósítás várható a nyugdíjreform elleni sztrájknapon

Külföld, 2019.12.04

Franciaországban jelentős mozgósítás várható elsősorban a vasúti és a tömegközlekedésben csütörtökön, amikor is határozatlan idejű sztrájk kezdődik a kormány tervezett nyugdíjreformja ellen.

Az országot az előrejelzések szerint legalább egy napra teljesen lebénító megmozdulás napok óta vezető belpolitikai téma a francia médiában: sokan szabadságot vesznek ki vagy otthonról dolgoznak majd a közlekedési fennakadások miatt, miközben a kormány a részvételt tesztnek tekinti a reformok folytathatósága szempontjából, és erőszakos megmozdulásokra is számít a tüntetéseken.

A nyugdíjreform jelképes és különösen érzékeny téma Franciaországban, ahol sokan attól tartanak, hogy megismétlődhet az 1995-ös általános sztrájkhullám, amikor is a Jacques Chirac akkori államfő nyugdíjreformja elleni megmozdulás egy hónapra lebénította az országot, és az 1968-as diáktüntetések óta a legjelentősebb társadalmi megmozdulást eredményezte. Az egy hónapig tartó munkabeszüntetés akkor meghátrálásra kényszerítette a jobboldali kormányt, amely visszavonta a tervezetét.

Emmanuel Macron államfő elképzelése szerint az új nyugdíjreform tervezete - amelyről a kormány hetek óta egyeztet a szociális partnerekkel - jövő év elején kerül a parlament elé, s 2025-ben egységesítené az eddig vállalatonként, illetve ágazatonként működő 42 féle nyugdíjrendszert, annak érdekében, hogy "minden befizetett euró után mindenkit ugyanolyan jogok illessenek meg".

Több felmérés is azt mutatja, hogy a franciák kétharmada indokoltnak tartja a nyugdíjreformot, a többség ugyanakkor a sztrájkot is támogatja.

A belügyminisztérium összesítése szerint csütörtökön országszerte 245 helyen várható tiltakozó felvonulás.

Az úgynevezett speciális nyugdíjrendszerekbe tartozók közül leginkább a vasutasok, a tanárok, az egészségügyi dolgozók, a rendőrök és az ügyvédek ellenállása a legerősebb, az ellenzéki pártok támogatásával.

A sztrájk az előrejelzések szerint a párizsi tömegközlekedésben okozhat leginkább fennakadásokat, ahol a 14 vonalból 11-en egyáltalán nem fognak közlekedni a szerelvények. Az állami vasúttársaság, az SNCF a szuperexpresszek (TGV) 90 százalékát, a regionális vonatok 80 százalékát törölte. Az Air France francia légitársaság nem indítja el a belföldi járatainak harmadát, az európai célpontokra a repülők 15 százaléka nem fog közlekedni. Az Easyjet 233, francia városokból induló belföldi és európai járatát törölte. Az oktatási minisztérium bejelentése szerint a tanárok 55 százaléka tart csütörtökön munkabeszüntetést, Párizsban 78 százalékos lesz a sztrájkrészvétel a közoktatásban.

A kormány gazdaságpolitikája ellen egy éve tüntető sárgamellényes mozgalom okozta feszült szociális helyzet miatt a kormányzat több gesztust is tett az elmúlt napokban a nyugdíjreform egyeztetésére: vasárnap kormányzati szemináriumot tartottak, a reformért felelős kormánybiztos, Jean-Paul Delevoye pedig folyamatosan találkozik a szakszervezetekkel és a munkáltatói szervezetekkel, mielőtt december közepén véglegesíti a tervezet szövegét, amelyet jövő év elején ismerhet meg a parlament és a közvélemény.

A belügyminisztérium attól is tart, hogy a tüntetők közé keveredhetnek anarchista black blocks csoportok és radikális sárgamellényesek, akik zavargásokat kezdeményezhetnek, ezért a Párizsban bejelentett tiltakozó útvonalak mentén csütörtökön zárva tartanak az üzletek és éttermek.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!