TV műsor

Franciaországi zavargások - Megkezdődött a sárgamellényesek elleni rendőri erőszak miatti első per

Külföld, 2019.11.21

Megkezdődött csütörtökön az első olyan per Franciaországban, amelyben egy olyan rendőrnek kell bíróság elé állnia, akit azzal gyanúsítanak, hogy a kormánypolitika ellen tüntető sárgamellényesek ellen erőszakot követett el.

A rendőr ellen az a vád, hogy a május 1-i tiltakozó napon egy utcakövet dobott a tüntetőkre. Egy, a közösségi oldalakon több ezerszer megosztott felvételen jól látszik, hogy a rendőr eldobja az utcakövet a sárgamellényesek irányába, de az nem, hogy az hol ért földet, illetve hogy megsérült-e valaki. Laurent Boguet, a rendőr ügyvédje szerint az ügynek nincs felperese, az ügyészség hivatalból indított eljárást.

A jelenet a párizsi Pitié-Salpetriere kórház előtt történt, ahol május 1-én erőszakos összecsapások voltak rendőrök és sárgamellényesek között. Az ügyvéd - aki ügyfele felmentését kérte - a tárgyaláson arra emlékeztetett, hogy a helyszínen a rendőröket folyamatosan dobálták a sárgamellényesek, és a gyanúsított néhány perccel az eset előtt tanúja volt annak, hogy a parancsnoka súlyosan megsérült az arcán egy utcakőtől, amelyet egy sárgamellényes dobott rá. A rendőrtisztet koponyasérüléssel szállították kórházba.

A sárgamellényesek tavaly november 17. óta tüntetnek rendszeresen szombatonként Emmanuel Macron elnök és centrista kormányának reformintézkedései ellen és rendszeresen kifogásolják az állítólagos rendőri túlkapásokat, illetve azt, hogy a rendőri erők gumilövedéket és oszlató gránátokat vetnek be ellenük. A hatóságok szerint viszont a tüntetéseken egyre több szélsőséges jelenik meg, akik az összetűzést keresik a rendőrökkel.

Hivatalos adatok szerint az elmúlt egy évben 2500 tüntető és 1800 rendőr sérült meg a szombati tiltakozásokon. David Dufresne független újságíró összesítése szerint 24 sárgamellényes sérült meg súlyosan az egyik szemén rendőrségi gumilövedék vagy oszlató gránát szilánkja miatt.

A rendőrök ellen 372 panasz érkezett az igazságügyi minisztérium tájékoztatása szerint, amelyek közül 109-et eljárás nélkül lezártak. A rendőrségi felügyeleti szerve 212 eljárást indított állítólagos rendőri túlkapások miatt a sérültek vagy a családtagjaik feljelentése nyomán, hetven százalékuk már lezárult, s minden esetben az ügyészség dönt arról, hogy bíróság elé küldi-e a gyanúsítottakat.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!