FSZB: donyecki szakadár parancsnokot próbált meg elraboltatni az ukrán titkosszolgálat

Külföld, 2020.08.20

A Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) sikertelen kísérletet tett arra, hogy Moszkva közelében orosz bűnözőkkel elraboltassa és kicsempésztesse Oroszországból a délkelet-ukrajnai szakadárok egyik katonai parancsnokát - közölte csütörtökön az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB).

Az ügyben hét orosz állampolgárt őrizetbe vettek, egy szervezett bűnözői csoport tagjairól van szó. Az FSZB nem nevezte meg az emberrablási kísérlet célpontját, csak annyit közölt, hogy a bűnözők július 30-án egy ingatlanvásárlás címén jelentkeztek a károsultnál, akit Moszkva megyében egy gépkocsiban elektromos sokkolóval megpróbáltak elkábítani. A célszemély azonban ellenállt és sikerült megszöknie.

Az FSZB szerint a műveletet irányítója az SZBU kémelhárításának vezetője, Olekszandr Rusznak és a részleg 5. osztályának parancsnoka, Olekszadr Poklad, koordinátora pedig az ukrán állampolgárságú Andrij Bajdala (fedőneve: Svéd) és Ihor Miscsenko volt.

A donyecki szakadár köztársaságban Bajdalát több sikeres és meghiúsított merénylet, egyebek között a terület egykori vezetője, Alekszandr Zaharcsenko meggyilkolásának megszervezőjeként tartják számon.

Az FSZB szerint Bajdala és Miscsenko 200 ezer dollárt ígért az emberrablásért a T. Makarov és M. Pizin által irányított orosz bűnözői csoportnak, amelynek 50 ezer dollárt előlegként ki is fizettek. Az orosz titkosszolgálat szerint a bűnözők orosz állampolgárokat figyeltek meg, és a donyecki szakadár köztársaság területén feladatokat hajtottak végre az SZBU megbíztatásából. A művelet idejére az ukrán hatóságok Bajdalát tiltott fegyvertartás címén színleg őrizetbe vették.

Az ügy pikantériája, hogy az FSZB által bejelentett emberrablási kísérlet leleplezését megelőző napokban Ukrajnában botrány robbant ki a Minszk környékén július végén őrizetbe vett 33 orosz "zsoldos" ügyében. Az ukrán sajtóban megjelent értesülések és hangfelvételek szerint a csoportban 28 olyan ember volt, aki a szakadárok oldalán harcolt a 2014-ben kirobban kelet-ukrajnai konfliktusban.

Sajóértesülések szerint a cél az volt, hogy a színleg venezuelai objektumvédelemre beszervezett oroszokat szállító, Minszkből Isztambulba tartó utasszállító gépet Kijevben szállítsák le, és ott elfogják a "terroristákat". Az ügy részleteit azonban állítólag az ukrán legfelső vezetés köreiből kiszivárogtatták, ami miatt Kijevben "hazaárulást" kezdtek emlegetni.

A 33 orosz útlevéllel utazó férfit július 29-én vették őrizetbe egy Minszk környéki szanatóriumban. Fehérorosz részről előbb a Wagner orosz zsoldoscsoport tagjainak, majd katonáknak minősítették, és rendzavarások előkészítésével vádolták meg őket.

Augusztus 7-én, két nappal a fehérorosz elnökválasztás előtt az orosz sajtóban olyan hírek jelentek meg, hogy az elfogott csoport Minszken keresztül való tranzitálását vélhetően az ukrán titkosszolgálat szervezte meg. A két elnök, Vlagyimir Putyin és Aljakszandr Lukasenka még aznap telefonon beszélt egymással.

32 őrizetest augusztus 14-én kiadtak az orosz hatóságoknak, egyikük pedig, aki kettős állampolgársággal rendelkezett, Fehéroroszországban maradt. Az ukrán főügyészség ezt megelőzően igényt jelentett be csoport 28 tagjának kiadatására.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!