FSZB: három ukrán kémet vettek őrizetbe Oroszországban

Külföld, 2021.12.02

Az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) két, és az ukrán védelmi minisztérium hírszerző főcsoportfőnöksége (GUR) egy beszervezett ügynökének elfogásáról számolt be csütörtökön az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB).

Az FSZB szerint Zinovij Koval (47 éves) és Ihor Koval (22 éves) azzal a céllal érkezett Oroszországba, hogy információt gyűjtsön, valamint fotó- és videofelvételeket készítsen stratégiailag fontos vállalatokról és a közlekedési infrastruktúra létesítményeiről az SZBU számára. Az apa-fiú rokoni kapcsolatban lévő gyanúsítottak gépkocsijában egy rövidcsövű és egy automata fegyvert, valamint egyéni védőfelszerelést is lefoglaltak.

A két Kovalnak - vallomásuk szerint - Vaszil Kovalik ezredes, az SZBU Ternopil megyei parancsnokságának munkatársa 10 ezer dollárt ajánlott fel az információkért cserében.

Az FSZB bejelentése szerint az elfogott harmadik gyanúsítottat, Olekszandr Cipiket (23 éves) a GUR terrorcselekmények elkövetésére vezényelte Oroszországba. Erről Cipik beismerő vallomást tett.

A támadást két, improvizált robbanószerkezet felrobbantásával tervezte végrehajtani. A robbanószerkezetek TNT-egyenértéke másfél kilogramm volt.

Cipik korábban három ukrán katonai hírszerző társaságában illegálisan lépte át a határt, azzal a céllal hogy házilag előállított robbanószerkezetek számára rejtekhelyeket alakítson ki orosz területen. A férfit a visszatérése után vették őrizetbe, amikor a pokolgépekkel a merénylet tervezett helyszínére tartott.

Cipik a tájékoztatás szerint Maxim Kirilovec ezredes utasításait követte.

Az FSZB nem közölte, hogy a kémeket mikor és hol fogták el. A három gyanúsított ellen büntetőeljárás indult.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!