Függetlenként folytatja munkáját Gálfi Árpád, Székelyudvarhely polgármestere

Külföld, 2021.04.12

Függetlenként folytatja munkáját Gálfi Árpád, Székelyudvarhely polgármestere, akit tavaly szeptemberben a Szabad Emberek Pártja (POL) színeiben választottak a tisztségbe.

Mindezt maga Gálfi Árpád jelentette be hétfőn közösségi oldalán. Mint közölte: a Szabad Emberek Pártjának megyei közgyűlése már januárban kizárta a párt soraiból, csak mindeddig nem látta értelmét ezt nyilvánosságra hozni.

Gálfi Árpád egyben bejelentette, hogy a Bukaresti Táblabíróság a múlt héten jogerősen bejegyezte a Székelyudvarhelyért Pártot, melynek ő az egyik alapítója.

Amint az UH.ro helyi hírportál közölte: törvénybe ütközne, ha a polgármester egy időben két pártnak lenne a tagja, ha pedig maga lépett volna ki a POL-ból, a törvény értelmében elveszítette volna az elöljárói mandátumát. A kizárás és a függetlenként betöltött tisztség volt az egyedüli törvényes útja annak, hogy megőrizze mandátumát, és a hivatalosan is bejegyzett Székelyudvarhelyért Párt alapítója legyen.

Gálfi Árpádot 2016-ban a Magyar Polgári Párt (MPP) és az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) közös jelöltjeként választották meg Székelyudvarhely élére. Az elöljáró az MPP helyi szervezetének az elnöki tisztségét is betöltötte, de 2019-ben megromlott a viszonya pártjával, és kizárták az MPP soraiból.

Ezt követően indította el a Székelyudvarhelyért Párt bejegyzését, hogy a 2020-as önkormányzati választásokon támogatóinak legyen lehetőségük pártlistán indulni, mely jóval előnyösebb számukra, mintha függetlenként vállalnák a megmérettetést. Gálfi politikai ellenfeleinek az óvásai miatt azonban nem sikerült bejegyezni a pártot a tavalyi választásokig. Az erdélyi magyar közösségben megütközést keltett, hogy a polgármester egy korábbi párttársa többek között arra hivatkozva kérte a bírósági bejegyzés elutasítását, hogy a Székelyudvarhelyért Párt alapítói autonómiát akarnak, és szeparatista nézeteket vallanak.

A Bukaresti Törvényszék tavaly júliusban a vádak ellenére jóváhagyta a pártbejegyzést, de a határozatot megfellebbezték, így került a Bukaresti Táblabíróságra az ügy, mely április 7-én hozta meg a jogerős ítéletet a párt bejegyzéséről.

Gálfi Árpád és támogatói tavaly úgy döntöttek, hogy a Marosvásárhelyen alakult erdélyi regionális vegyes párt, a Szabad Emberek Pártja (POL) színeiben méretkeznek meg az önkormányzati választásokon, és fölényes győzelmet arattak. Gálfi a szavazatok 68,3 százalékával kapott újabb mandátumot, a POL színeiben induló támogatói pedig 12 mandátumot szereztek a 19 tagú városi tanácsban.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!