Gazdaságfejlesztési intézeteket vonnak össze Oroszországban

Külföld, 2020.11.23

Több orosz gazdaságfejlesztési intézet a VEB.RF állami fejlesztési vállalat irányítása alá kerül, másokat pedig összevonnak a Mihail Misusztyin miniszterelnök által hétfőn meghirdetett "optimalizálás" keretében. Az ilyen intézetek ötöde gyakorlatilag megszűnik.

A VEB.RF átveszi a Kis- és Középvállalkozások Korporációja, az Oroszországi Exportközpont, az Orosz Exporthitel- és Beruházásbiztosítási Ügynökség (EXIAR), a Rosznano, a Szkolkovo, az Ipari Fejlesztési Alap, az Infrastrukturális és Oktatási Programok Alapja és az Innovációfejlesztési Alap irányítását. Emellett további nyolc, felszámolásra ítélt intézet hatásköreit felosztják a VEB.RF és a szövetségi kormány több intézménye között. Misusztyin erről további részleteket nem közölt.

A döntés értelmében összeolvad az Oroszországi Kockázati Vállalat az Oroszországi Közvetlen Befektetési Alap (RFPI), az Oroszországi Alapkutatási Alap pedig az Oroszországi Tudományos Alap részévé válik. Két-két hasonló profilú, de korábban önálló intézet összevonásából létrejön az Egyesült Lízingtársaság, az Általános Bank, valamint a Lakhatási és Közüzemi Reformok Támogatásának Alapja.

Az átszervezés több stratégiai fontosságúnak minősített intézményt, köztük a Roszatomot, a Roszkoszmoszt, a Rosztyehet, a Roszagrolizinget, Rosszelhozbankot, a Befektetésvédelmi Alapot, az Oroszországi Ökológiai Üzemeltetőt, a DOM.RF-t valamint a Távol-Kelet és az Észak-Kaukázus Fejlesztési Vállalatot nem érinti. Az Észak-kaukázusi Üdülőhelyek elnevezésű cég tevékenységi köre kibővül és felveszi a Turizmusügyi Vállalat elnevezést, ami a TASZSZ szerint vélhetően azzal hozható összefüggésbe, hogy az idegenforgalom önálló nemzeti fejlesztési projekt lett.

A fejlesztési intézetek optimalizálása Misusztyin által november 16-án meghirdetett csomagba illeszkedik. Oroszország január 1-jétől közigazgatási reformba kezd, amelynek keretében 5 százalékkal csökkenti a központi és 10 százalékkal a regionális kormányzati apparátus létszámát.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!