Giorgia Meloni: ha a jobboldal nyeri az olaszországi tartományi választásokat, az államfőnek le kell váltania a kormányt

Külföld, 2020.09.11

Az olasz államfő beavatkozását és kormányváltást szorgalmazott a jobbközép választási győzelme esetén Giorgia Meloni, a jobboldali Olasz Testvérek (FdI) párt elnöke péntek este, a lehető legmagasabbra fokozatra kapcsolva a választók mozgósítását a tartományi választások előtti kampány utolsó hetében.

Giorgia Meloni biztosra vette a jobboldal sikerét a szeptember 20-án és 21-én hét tartományban tartandó választásokon.

A politikus azt hangoztatta, hogy a regionális szavazáson olaszok milliói nyilvánítanak véleményt arról, mely erőkre akarják bízni az ország vezetését.

Giorgia Meloni szerint a Giuseppe Conte vezette kormány vereség esetén is úgy fog tenni, "mintha mi sem történne, még akkor is, ha az olaszok szavazatukkal a kormány iránti elégedetlenségüket jelzik". A jobbközép "jelentős győzelme esetén az államfő feladata lesz, hogy mérlegelje a teendőket" - jelentette ki az Olasz Testvérek elnöke. Meloni hangsúlyozta, hogy a tartományi választás országos belpolitikai tesztnek számít.

Elemzők szerint Meloni szavai a lehető legmagasabb fokozatra kapcsolták a választók mozgósítását a kampány utolsó hetében. A Liga, az Olasz Testvérek és a Hajrá Olaszország (FI) pártok alkotta koalíció Giorgia Melonira bízta a "faltörő kos" szerepét. Nem véletlenül, mivel az utóbbi három évben több mint háromszorosára erősödött Olasz Testvérek jelöltjei Marche és Puglia tartományban is esélyesként indulnak. A felmérések szerint Liguriában és Veneto tartományban biztosra vehető a jobbközép győzelme. A jelenlegi adatok Toszkánában is szoros versenyt ígérnek a jobb- és baloldali elnökjelölt között: "a baloldal nagyon fél Toszkána elveszítésétől" - mondta Mariastella Gelmini, a Hajrá Olaszország képviselőházi frakcióvezetője.

Hét nullás győzelmet jósolt a jobbközép javára Antonio Tajani, a Hajrá Olaszország (FI) alelnöke. Visszafogottabban nyilatkozott a Ligát vezető Matteo Salvini, aki szerint tervezni csakis az eredmények után lehet. Megjegyezte, hogy a jobbközép pártjai együtt zárják az egy hét múlva véget érő kampányt, miközben a két kormánypárt, az Öt Csillag Mozgalom (M5S) és szövetségese, a baloldali Demokrata Párt (PD) külön-külön. Az Ipsos közvélemény-kutató pénteki adatai szerint a Liga számít továbbra is a legnagyobb olasz pártnak 25,4 százalékkal. A PD második 19,7-tel, majd az M5S következik 18,4 százalékkal, mögötte a FdI 18,4 százalékkal és a FI kevesebb mint nyolc százalékkal. A politikusok népszerűségi listáját Giuseppe Conte vezeti 65 százalékkal, Roberto Speranza egészségügyi miniszter 38, Giorgia Meloni 35, Matteo Salvini 32 százalékon áll. A La7 televízió felmérése szerint azonban a kormányfő népszerűsége ötven százalék alá süllyedt, és az olaszok több mint 55 százaléka a jobboldal győzelmét várja a tartományi választásokon.

Nicola Zingaretti PD-főtitkár a választási kampány utolsó hetére egységre szólította fel a kormányerőket. Meglepetést okozott Stefano Bonaccini kijelentése, miután Emilia Romagna tartomány baloldali elnöke szerint Giuseppe Conte lehet a kormánypártok egyesülésével létrejövő új balközép vezetője.

Luigi Di Maio külügyminiszter, az M5S volt politikai vezetője kijelentette, büszke arra, hogy 2018-ban Giuseppe Contét választotta miniszterelnöknek. A jogászprofesszorból lett kormányfő először az M5S és a Liga, majd 2019 szeptemberétől az M5S és a PD kormánya élére került.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!