"Gondolkodási szünetre" kényszerül az olaszországi Hering-mozgalom

Külföld, 2020.05.28

Belső vitákra hivatkozva csütörtöktől felfüggeszti tevékenységét a Hering-mozgalomként ismert civilszerveződés, amely tavaly novembertől utcai megmozdulásokkal igyekezett "megállítani" Matteo Salvinit, a Liga vezetőjét - jelentette be a mozgalom vezetője, Matteo Sartori.

A "heringek" virtuális, vagyis interneten rendezett kongresszussal zárják le történetük első és talán utolsó fázisát. Csütörtök estére újabb kiáltvány közlését ígérték, hangsúlyozva, hogy nem politikai iránymutatásról, hanem a mozgalom hat hónapos életének "értékösszefoglalójáról" lesz szó.

Ennek pontjairól előzetesen szólva Mattia Sartori leszögezte, hogy a mozgalom laikus, szolidáris és baloldali tömörülésnek tartja magát, amely zászlajára egyebek között a környezetvédelmet, a bevonó jellegű társadalom megteremtését, a politikai költekezés megfékezését, valamint az adók csökkentését tűzte ki.

A mozgalom alapítója és vezetője, Mattia Sartori közösségi oldalán azt is nyilvánosságra hozta, hogy a találkozó után a mozgalom tagjai "gondolkodási időt" vesznek ki, és a közeljövőben felfüggesztik tevékenységüket. Mindezt a mozgalmon belüli vitákkal indokolta.

A "heringek" tavaly november 14-én alakultak meg, amikor egy Bolognában rendezett villámcsődülés több ezer emberrel töltötte meg a város egyik terét. Sartori és barátai a heringként szorongó tömeg miatt adták ezt a nevet a civil szerveződésnek, amely attól kezdve egész Olaszországban utcai demonstrációkat szervezett. A mozgalom nem titkolt célja a Ligát vezető Matteo Salvini megállítása volt, miután a jobboldali párt október végén jelentős előnnyel megnyerte az addig baloldali fellegvárnak számító Umbriában rendezett választásokat. Az Emilia Romagna tartományban született Hering-mozgalom célja az volt, hogy Salvini és a Liga ne ismételje meg választási győzelmét ebben a tartományban is a februári választásokon. A mozgalom december 14-én Róma egyik legtágabb terén, a lateráni Szent János-bazilika előtt tartott országos demonstrációt, ahol 6 pontos politikai programot hirdetett meg, valamint országos koordinátori testületet alakított meg.

Az emiliai tartományi választást a baloldali Demokrata Párt (PD) jelöltje nyerte. A tartományi választások tavaszi fordulójára készülve a mozgalom márciusra hirdette meg első kongresszusát, de ez a járványhelyzet miatt elmaradt. Ezzel egy időben egyre mélyebb ellentétek osztották meg a mozgalom - Matteo Sartori és közeli barátai képviselte - vezetőségét és az Emilia Romagnától távolabbi csoportjait. Sartori elvetette azt a kezdeményezést, amely a mozgalom párttá alakulását sürgette, ezért személyét számos bírálat érte.

A Corriere della Sera című napilap úgy vélte, a "heringek", más néven "szardíniák" lelkesedését a Covid-19 betegség miatt megürült terek törték kettőbe. A Matteo Salvinivel szembeni utcai tiltakozás hiányában a mozgalom "kimerült".
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!