Greta Thunberg: a felnőtteknek csatlakozniuk kell a diákok éghajlatvédelmi mozgalmához

Külföld, 2019.03.15

A politikusoknak és a felnőtteknek csatlakozniuk kell a diákok éghajlatvédelmi mozgalmához - mondta Greta Thunberg 16 éves svéd környezetvédő aktivista a Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) című német lap hírportálján pénteken, a Fridays for Future elnevezésű mozgalom világméretű tüntetésének alkalmából közzétett írásában.

A péntekenkénti klímasztrájk résztvevőinek túlnyomó többsége nem rendelkezik választójoggal. "Képzeljétek el egy pillanatra, hogy ez milyen érzés. Látjuk, ahogyan mélyül a klímaválság, ismerjük a tényeket és mégsem vehetünk részt annak meghatározásában, kik hozzák meg a döntéseket a klímavédelemről. És tegyétek fel magatoknak a kérdést, hogy ti vajon nem sztrájkolnátok, ha azt gondolnátok, hogy a sztrájk segíthet a saját jövőtök biztosításában?" - olvasható a felnőttekhez és politikusokhoz intézett írásban.

"Nem azt akarjuk, hogy reményt adjatok nekünk, azt akarjuk, hogy csatlakozzatok hozzánk" - emelte ki Greta Thunberg a mozgalom több más szervezőjével együtt jegyzett írásában, rámutatva: aki ma 20 év alatti, még 2080-ban is élhet, méghozzá egy olyan világban, amelyben az évi átlagos középhőmérséklet 4 Celsius-fokkal magasabb lesz, mint most.

Az ilyen mértékű felmelegedésnek katasztrofális következményei lennének, "folyók lépnének ki a medrükből, a tengerek partvidékén súlyos károkat okozó viharok tombolnának, nem lennének korallzátonyok, a sarki jég olvadása miatt a tengerszint drámai mértékben emelkedne és elárasztana partvidéki régiókat, a Föld egyes részei lakhatatlanok lennének" - olvasható a cikkben.

Ezért olyan fontos, hogy mi történik most. A szükséges változásokhoz "mindenkinek el kell ismernie, hogy válságban vagyunk, és mindenkinek el kell köteleznie magát a radikális átalakulás mellett. Szilárd meggyőződésünk, hogy még meg lehet akadályozni a klímaváltozás legszörnyűbb hatásait, de ehhez most kell cselekedni" - írta Greta Thunberg.

Kiemelte, hogy nincsen köztes megoldás, vagy "kevésbé rossz választás, amikor a túlélés a tét", ezért tüntetnek március 15-én fiatalok világszerte, "és ezért kérjük, hogy idősebb emberek is jöjjenek ki velünk az utcára".

"Amikor ég a ház, nem tehetjük meg, hogy egyszerűen ráhagyjuk a gyerekekre a lángok oltását - a felnőtteknek vállalniuk kell a felelősséget azért, hogy egyáltalán kiütött a tűz, ezért most kivételesen mi kérjük a felnőtteket, hogy kövessék példánkat" - írta az aktivista, aláhúzva: "nem tudunk tovább várni".

A stockholmi diák 2018. augusztus 20-án kezdte sztrájksorozatát, azon a pénteki napon az iskola helyett a svéd törvényhozás épületéhez ment, hogy tüntessen a klímaváltozás elleni cselekvésért. Sztrájksorozata globális tömegmozgalommá szerveződött, pénteken a tervek szerint 123 országban kétezernél is több helyszínen tartanak tüntetést.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!