Griner-ügy: az Egyesült Államok választása az volt, hogy Griner vagy senki

Külföld, 2022.12.08

    Washington, 2022. december 8., csütörtök (MTI) Az Egyesült Államok nem adja fel, hogy elérje az Oroszországban bebörtönzött korábbi haditengerész, Paul Whelan elengedését is - közölte az amerikai elnök nem sokkal azután, hogy csütörtök reggel bejelentette a februárban letartóztatott Brittney Griner kosárlabdázó szabadon engedését fogolycsere keretében.

Joe Biden közölte, hogy Paul Whelan ügyét, az orosz fél, "illegitim módon", elkülönítve kezelte a Brittney Grinerről szóló alkutól, de megígérte, hogy "tovább dolgoznak a férfi hazahozatalán".

A Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsának csütörtöki sajtóbeszélgetésén magas rangú tisztségviselők arról számoltak be, hogy az amerikai tárgyalófél számára néhány hete vált világossá, hogy Oroszország kizárólag a kosárlabdázó szabadon engedésébe hajlandó belemenni, cserében Viktor But orosz fegyverkereskedőért. A férfit, korábbi katonai tolmácsot, a KGB volt őrnagyát 2011-ben terrorizmus támogatásáért ítélték 25 év börtönre az Egyesült Államokban. Ahogy amerikai illetékesek fogalmaztak, nem személyek közötti választásról volt szó, hanem arról, hogy vagy elfogadják a sportoló elengedését, vagy senkit nem sikerül hazahozniuk.

Az is elhangzott, hogy csütörtökön amerikai illetékesek telefonon beszéltek Paul Whelannel, akit biztosítottak arról, hogy folytatják a tárgyalásokat az érdekében. Azt azonban nem tudták megerősíteni, hogy lenne olyan személy, akit Oroszország egy esetleges újabb fogolycsere keretében elfogadna.

Paul Whelant 2018-ban tartóztatták le az orosz hatóságok Moszkvában kémkedés vádjával, és 2020-ban 16 év börtönre ítélték, a büntetést egy munkatáborban tölti Moszkvától nyolc órányi autóútra. Az Egyesült Államok szerint a férfit jogtalanul tartják börtönben, a külügyminisztérium álláspontja szerint Oroszország nem tudta alátámasztani a kémkedés vádját.

Whelan családja közleményben örömét fejezte ki Brittney Griner elengedése miatt, ám közölte, lesújtja, hogy hozzátartozóját hátrahagyták. A sajtóhoz eljuttatott közleményben Paul Whelan testvére úgy fogalmazott, világossá vált, az amerikai kormánynak nincs olyan engedmény a kezében, amelyet Oroszország Paul Whelanért cserében elfogadna.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!