Gulyás: Helmut Kohl a mai napig a kereszténydemokrata politikus ideálja

Külföld, 2021.06.16

Helmut Kohl mind a mai napig a kereszténydemokrata politikus ideálja - jelentette ki a Miniszterelnökséget vezető miniszter a Budapesti Európa-beszéd Helmut Kohl emlékére címmel rendezett eseményen szerdán a fővárosban.

Gulyás Gergely az egykori német kancellár halálának negyedik évfordulóján rendezett eseményen német nyelvű - szinkrontolmácsolással követhető - beszédében közölte: mintegy 30 évvel ezelőtt feltárult az a "történelmi ablak", amely az egyesített Németországra nyílt meg. A német egységet lehetővé tevő okok közül a miniszter Helmut Kohl kulcsfontosságú szerepét emelte ki, mondván, a német politikus nemzetközi tekintélye meghatározó mértékben hozzájárult a két Németország egyesítéséhez. "Ő volt a megfelelő ember a megfelelő időben, az az államférfi, aki ezt az egyszeri lehetőséget helyénvalóan felismerte (...) és cselekedett" - hangoztatta a tárcavezető, hangsúlyozva: ez a német egység kancellárjává tette Helmut Kohlt.

Gulyás Gergely közölte: a kancellár a rendszerváltoztatást követően a magyarok szerepét hangsúlyozta a változásokban, amikor arról beszélt, hogy "a Berlini falból Magyarország ütötte ki az első téglát". Gulyás Gergely az akkori történelmi eseményeket is felidézve emlékeztetett: Magyarország 1989-ben megnyitotta határát a keletnémetek előtt, és jelentősen felgyorsította az NDK-ban zajló eseményeket. "Büszkék vagyunk arra, hogy a kommunista diktatúra vége a páneurópai piknikkel és a határnyitással felgyorsulhatott", és hozzájárulhatott Németország békés egyesítéséhez - mondta. Helmut Kohl jövőképében szabad és egységes Németország és Európa szerepelt - tette hozzá a miniszter, majd a néhai kancellárt idézve kijelentette: a német egység és az európai egyesülés ugyanannak az éremnek az oldala.

Gulyás Gergely szólt arról is, hogy a két ország ezer éve kötődik egymáshoz gazdasági, kulturális és politikai értelemben is. "A németajkú nemzeteket barátainknak tekintjük" - jelentette ki. Hozzáfűzte, hogy az országok közötti szoros kapcsolatrendszer túlmutat a mindennapi véleménykülönbségeken.

A gazdasági kapcsolatokra térve azt közölte, hogy a magyar külkereskedelmi forgalom Németország irányába a legnagyobb, kétszer akkora, mint amennyit a második helyezettel bonyolít az ország, az itt működő német vállalatok pedig minden eddiginél jobb véleménnyel vannak a magyarországi helyzetről és gazdasági körülményekről. Az EU-ban Németország és Ausztria kivételével csak Magyarországon lehet az óvodától az egyetemig német nyelven is tanulni - emelte ki.

Gulyás Gergely hangsúlyozta, hogy Magyarországnak a német politikában is számos barátja van, annak ellenére is, hogy "a német nyilvánosságból tökéletesen hiányzik a kiegyensúlyozottság".

"Helmut Kohl nem csupán egy újraegyesült Németországot és egyesített Európát, hanem sziklaszilárd kereszténydemokrata orientáltságát is örökül hagyta" - hangoztatta a miniszter, kijelentve: Helmut Kohl mind a mai napig a kereszténydemokrata politikus ideálja.

A miniszter ezért erkölcsi kötelességnek nevezte, hogy Helmut Kohl örökségét, érdemeit és életművét "soha ne feledjük el". Gulyás Gergely egyúttal örömét fejezte ki, hogy ebben kitűnő partnerre találtak a Konrad Adenauer Alapítványban.

A Polgári Magyarországért Alapítvány és a Konrad Adenauer Alapítvány magyarországi irodájának rendezvényén Wolfgang Schüssel korábbi osztrák szövetségi kancellár, a Konrad Adenauer Alapítvány kuratóriumi elnöke is méltatta a "német egység kancellárja", "Európa díszpolgára" munkásságát, hangsúlyozva Helmut Kohl szellemi örökségét.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!