Gyanúsítottként idézte be a román ügyészség az európai főügyészi tisztségre pályázó Laura Codruta Kövesit

Külföld, 2019.02.14

Gyanúsítottként idézte be a romániai igazságszolgáltatás szereplői által elkövetett bűncselekményeket kivizsgáló ügyészség (SIIJ) Laura Codruta Kövesit, a korrupcióellenes ügyészség (DNA) volt vezetőjét, aki jelenleg a legesélyesebb jelöltnek számít az európai főügyészi tisztségre - erősítette meg csütörtökön Adina Florea, a SIIJ főügyészhelyettese.

Kövesi az Európa FM rádiónak adott előző esti interjújában azt mondta: lejárató kampány indult ellene, amióta kiderült, hogy első helyen szerepel az európai főügyészi tisztséget megpályázó jelöltek rövid listáján. Szerinte beidézése is a lejáratását szolgálja. Elmondta: hivatali visszaéléssel, megvesztegetés elfogadásával és hamis tanúzással gyanúsítják. A péntekre szóló idézést néhány órával azt követően kapta meg, hogy aznapra megvette a repülőjegyét Brüsszelbe, ahova a jövő hétfői meghallgatás miatt utazik.

Az SIIJ főügyészhelyettese tagadta, hogy Kövesit egy évek óta húzódó nyomozás miatt rendelték be éppen akkor, amikor európai főügyészi kinevezéséről döntenek Brüsszelben: Florea szerint egy 2018 decemberében érkezett feljelentés miatt vizsgálódnak a DNA fél éve felmentett volt vezetője ellen.

A jobbközép ellenzéki pártok képviselői a kormányon lévő Szociáldemokrata Pártot (PSD) támadták az eset kapcsán, mondván, az igazságszolgáltatás vitatott átszervezése során frissen létrehozott SIIJ Liviu Dragnea PSD-elnök utasítására, koholt vádak alapján igyekszik besározni Kövesit, megakadályozandó európai főügyészi kinevezését.

A PSD azonban azt hangoztatja, hogy az igazságszolgáltatásra kell bízni az ügy tisztázását, nem a politikusoknak kell nyilatkozniuk Kövesi ártatlansága vagy bűnössége ügyében. A PSD egyik képviselője megjegyezte: nagyon kíváncsi, hogyan reagálnak most a PSD-t és kormányát támadó brüsszeli tisztségviselők, vajon Kövesit is ugyanúgy bűnösnek bélyegzik-e meg, mint a PSD vezetőit, csak azért, mert a vádhatóság korrupcióval gyanúsította meg.

A bukaresti szociálliberális koalíció szerint a DNA-t Kövesi főügyészi ténykedése idején a titkosszolgálatok irányították a háttérből, a vádhatóság pedig zsarolással és megfélemlítéssel szerzett hamis bizonyítok alapján ártatlan embereket hurcolt meg, politikai tisztogatást végez a korrupcióellenes harc ürügyén. A bukaresti kormánynak tavaly nyáron sikerült menesztenie Kövesit, akinek a DNA élén végzett - több száz politikus rács mögé juttatását eredményező - tevékenységét azonban mind Klaus Iohannis jobboldali államfő, mind Románia nyugati szövetségesei nagyra értékelik.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!