Gyerekek feltételezett bántalmazása miatt tiltakoztak Boszniában

Külföld, 2019.11.21

Több százan vonultak utcára csütörtökön Szarajevóban, hogy speciális igényű gyerekek feltételezett bántalmazása miatt tiltakozzanak - számolt be róla a Klix.ba boszniai hírportál.

Egy ellenzéki képviselő szerdán mutatott be néhány képet és videót, amelyen radiátorokhoz és ágyakhoz kötözött gyerekek láthatók. Bosznia-Hercegovina bosnyákok és horvátok lakta országrészének, a Bosznia-hercegovinai Föderációnak a parlamentjében a képviselő arról beszélt, hogy a gyerekeket rabszolgaként tartják fogva az intézményben, az éjszakai felügyeletet csak egyetlen személy végzi, és az intézet munkatársainak egy része nem is egészségügyi, hanem például közgazdász diplomával rendelkezik.

A szarajevói ügyészség csütörtökön vizsgálatot indított az ügyben az állami egészségügyi intézmény ellen. Korábban pénzügyi visszaélés miatt indult eljárás az intézet vezetői ellen.

A csütörtöki tiltakozók a boszniai egészségügyi rendszer hiányosságaira szeretnék felhívni a figyelmet, valamint arra, hogy nem egyedi esetről van szó, az ország számos egészségügyi intézményében hasonló a helyzet.

Az egészségügyi intézmény vezetője kijelentette, a fényképek nem az ő irányításának idején készültek, ő csak egy éve vezeti az intézetet, és azóta javult a helyzet.

Dunja Mijatovic, az Európa Tanács emberi jogi biztosa sokkolónak nevezte az állításokat, és arra szólította fel a hatóságokat, hogy vizsgálják ki az ügyet, és vonják felelősségre a bűnösöket.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!