Győrffy Balázs: a Közös Agrárpolitikával kapcsolatos átgondolatlan döntéshozatal az európai gazdálkodók jövőjét veszélyezteti

Külföld, 2021.06.25

Az új Közös Agrárpolitika (KAP) reformjáról mielőbbi megállapodás szükséges, az átgondolatlan döntéshozatal azonban az európai gazdálkodók jövőjét és az élelmiszer-ellátás biztonságát is veszélyezteti - jelentette ki Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnöke Brüsszelben, az MTI-nek nyilatkozva pénteken.

Győrffy Balázs az Európai Parlament (EP) brüsszeli épülete előtt rendezett, a KAP-ról szóló egységes, gyors és észszerű megállapodás szükségességét sürgető nemzetközi villámakció kapcsán hangsúlyozta: észérvek mentén, nem vágyálmokra alapozva kell döntést hozni az uniós agrárpolitika reformjáról.

Kijelentette, az Európai Parlament nem látja a különbséget a jól hangzó, de irreális, illetve a megvalósítható és hasznos célkitűzések között. Az EP elképzelései összedöntik az európai vidéket, az európai mezőgazdaságot úgy, hogy közben szabadkereskedelmi megállapodásokat kötve az unió területén már nem használt hatóanyagokkal termelt, unión kívüli országokból származó élelmiszereket enged be Európába - tette hozzá.

"Ha az EP tovább feszegeti a határokat, az egyre szigorodó előírások és a valóságtól elrugaszkodott célkitűzésekkel azt éri el, hogy a termelők nagy része felhagy a tevékenységével" - fogalmazott.

Sértőnek nevezte a gazdákra nézve, hogy egyes politikai körök egyenlőségjelet tesznek a mezőgazdaság és a klímaváltozás közé, a gazda és a környezetszennyező közé. Ezzel kapcsolatban megjegyezte: az Európai Bizottság által 2019 decemberében ismertetett európai zöld megállapodás mögött semmilyen hatástanulmány nem áll.

Az amerikai agrárminisztérium tanulmánya szerint azonban az uniós stratégia végrehajtásával az EU mezőgazdasági termelése mintegy 10 százalékkal csökkenne, míg az élelmiszerárak jelentősen, akár 60 százalékkal is emelkednének. Az európai zöld megállapodás, ahogy az EP elképzelése is merénylet az uniós gazdák ellen, amivel tönkretennék a magyar és az európai vidéket - tette hozzá Győrffy Balázs.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!