Háborús bűnök miatt ítéltek el egykori boszniai szerb katonákat

Külföld, 2022.10.21

Hét egykori boszniai szerb katonát ítélt egyenként 13 év letöltendő börtönbüntetésre háborús bűnök miatt egy bosznia-hercegovinai bíróság pénteken - jelentette a Klix.ba szarajevói hírportál.

Az elsőfokú ítélet szerint a férfiakat azért ítélték el, mert részt vettek a strpci vonatrablásban, amelynek során 1993-ban elraboltak, majd meggyilkoltak húsz, többségében muszlim vallású civilt.

A bíróság hétfőn felmentette Luka Dragicevicet, akit azzal vádoltak, hogy elrendelte a civilek elrablását és meggyilkolását.

A Belgrádból a montenegrói Bar felé tartó, egy néhány kilométeres szakaszon Bosznia-Hercegovinán keresztül haladó vonatból elhurcolt több áldozat holtteste egy tóból került elő.

A hágai Nemzetközi Törvényszék korábban háborús bűnökért - köztük a strpci mészárlásért - életfogytig tartó börtönbüntetésre ítélte a boszniai szerb Milan Lukicot, a vérengzést elkövető fegyveres csoport parancsnokát.

Az 1991-1995-ös délszláv háborúban több mint 100 ezren vesztették életüket, és legalább egymillióan hagyták el otthonukat.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!