Háborús bűnök miatt nyolc bosnyákot ítéltek el

Külföld, 2018.07.05

Szerb és horvát civilek ellen elkövetett háborús bűncselekmények miatt összesen 60 év börtönbüntetésre ítélt egy boszniai bíróság nyolc bosnyák férfit csütörtökön.

A Nezavisne Novine című boszniai napilap internetes oldalának beszámolója szerint a nyolc férfi a boszniai háború idején, 1992 májusa és 1996 januárja között követte el a háborús bűnöket a Szarajevóhoz tartozó Hadzici civil lakossága ellen, amikor fogolytáborokba zárták őket, ahol - az ítélet szerint - megfosztották őket alapvető emberi jogiaktól, súlyos testi sérülést okoztak nekik, és kényszermunkára fogták őket. A három fogolytáborban több tucatnyian haltak meg.

A hat évig tartó eljárás után a legsúlyosabb ítéletet, egyenként 10-10 év letöltendő börtönbüntetést Mustafa Djelilovicra, Hadzici polgármesterére, valamint Nezir Kazicra, a boszniai hadsereg egy parancsnokára rótták ki.

Szintén csütörtökön egy másik bíróság összesen 16 év letöltendő börtönbüntetésre ítélte az egykori boszniai hadsereg három tagját azért, mert a boszniai háború idején, 1996-ban a Szarajevóhoz tartozó Velesiciben megerőszakoltak egy kiskorú lányt. Emellett 50 ezer konvertibilis márka (8,3 millió forint) kártérítés kifizetésére kötelezték az elítélteket.

Az 1992-1995-ös boszniai háborúnak mintegy százezer halálos áldozata volt, és több mint egymillió embernek kellett elhagynia otthonát.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!