Hadiipari és gazdasági kérdésekről tárgyalt a fehérorosz elnök Belgrádban

Külföld, 2019.12.03

A hadiipart és a gazdaságot érintő kérdésekről tárgyalt kedden Belgrádban Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök.

Aljakszandr Lukasenka és Aleksandar Vucic szerb államfő közös sajtótájékoztatóján elhangzott, hogy Szerbia és Fehéroroszország baráti államok, és Minszk soha nem tett semmi olyat, ami ellentétes lenne Szerbia érdekeivel, a legnehezebb időkben is Belgrád mellett állt.

Felhívta a figyelmet arra, hogy Fehéroroszország nem változtat álláspontján Szerbiával kapcsolatban, és támogatja a nyugat-balkáni ország területi egységének védelmét, vagyis továbbra sem ismeri el Koszovó függetlenségét, és Belgrád mellett áll a nemzetközi színtéren is. Hozzátette, hogy a gazdasági kapcsolatok koránt sincsenek a csúcson, ezért további együttműködésre van szükség.

Mint mondta: megállapodások születtek az oktatás és a tudomány területén, hogy a két ország együtt nézhessen szembe a modern kor kihívásaival.

Aljakszandr Lukasenka kiemelte, hogy tiszteletben tartja Szerbia európai integrációs törekvéseit, noha kételyének adott hangot az Európai Unióval kapcsolatban. "Nekik most nem az új tagok felvétele a fontos, a bürokrácia elárasztotta az EU-t. Én az egységes EU mellett állok, mert ez a bolygónk alapja, és ha az alapot ledöntjük, akkor az egész rendszer összeomlik. Kína, az Európai Unió és az Egyesült Államok tartják fenn a világot" - magyarázta. Hozzátette ugyanakkor, hogy véleménye szerint Szerbiának semmit sem szabad elkapkodnia, és a saját érdekeit kell szem előtt tartania.

Bírálat is érte a fehérorosz elnök látogatását. A Danas című napilap keddi cikkében arról írt, hogy Belgrád és Minszk kapcsolatát hivatalosan mindig stratégiai szövetségnek nevezik, a valóságban azonban a diplomáciai és szimbolikus viszonyon kívül alig tapasztalható kapcsolat. A lap szerint folyamatosan arról lehet hallani, hogy Fehéroroszország haditechnikai eszközökkel segíti a szerb haderőt és védelmi ipart, ám "Aljakszandr Lukasenka ígéreteiből eddig vajmi kevés valósult meg". Gazdasági mutatók tekintetében sincs az élbolyban Minszk. Kivitel szempontjából Fehéroroszország Szerbia 34. legjelentősebb partnere, míg import szempontjából a 37. helyen áll.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!