Haftár tábornoktól függ a Szicíliában kezdődő líbiai konferencia

Külföld, 2018.11.12

Továbbra is bizonytalan Halifa Haftár tábornok részvétele a szicíliai Palermóban hétfőn este kezdődő líbiai konferencián, amelynek a célja az észak-afrikai ország stabilizációja.

Olasz kormányforrások szerint Halifa Haftár vagy nem vesz részt a nemzetközi találkozón, vagy jelen lesz ugyan Palermóban, de nem csatlakozik a konferenciához, hanem másik helyszínen folytat párhuzamos megbeszéléseket. Mindkét változat a líbiai stabilizációról összehívott konferencia kudarcát jelentené.

Nem hivatalos források szerint Haftár tábornok fenntartásait fejezte ki a konferenciára meghívottak egy részével szemben: nem akar egy asztalhoz ülni például Háled al-Misrivel, a líbiai Államtanács elnökével.

A Líbiai Nemzeti Hadsereget irányító Haftár tábornok és csapatai Líbia keleti felét ellenőrzik és a tobruki "ellenkormányt" támogatják, amely nem ismeri el a Tripoliban székelő, nemzetközileg elismert líbiai egységkormányt Fájez esz-Szarrádzs miniszterelnök vezetésével.

Olasz sajtóértesülések szerint Giuseppe Conte olasz miniszterelnök személyesen a líbiai Bengáziba utazott a hétvégén, hogy rávegye Haftár tábornokot a konferencián való részvételre. Az olasz külügyminisztérium pontosította, hogy nem maga a kormányfő, hanem egy külügyi delegáció találkozott a tábornokkal, aki hétfőig nem adott végleges választ.

A szicíliai konferencián többek között jelen lesz a Párizsból érkező Fájez esz-Szarrádzs, Agila Száleh Ísza , a Tobrukban székelő képviselőház elnöke, ideiglenes államfő, Haszán Szalamé, az ENSZ líbiai megbízottja, Federica Mogherini, az EU külügyi és biztonságpolitikai főképviselője.

Az olasz fél a világháborús centenárium európai megemlékezéseit követően időzítette a líbiai konferenciát a nemzetközi politikai vezetők csatlakozásában bízva, de Donald Trump amerikai elnök, Vlagyimir Putyin orosz elnök, Angela Merkel német kancellár és Emmanuel Macron francia elnök is lemondta részvételét. A legmagasabb szintű európai politikus Dimitrij Medvegyev orosz miniszterelnök, lesz, valamint Jean-Yves Le Drian francia külügyminiszter.

Jelen lesz Abdel-Fattáh esz-Szíszi egyiptomi elnök, továbbá Tunézia, Algéria, Csád, Niger, Marokkó, Görögország és Málta delegációja.

A palermói Villa Igiea szállodában zajló líbiai stabilizációs konferencia hétfő este kezdődik, Giuseppe Conte díszvacsorával fogadja a résztvevőket. Kedd délelőtt lesz a találkozó érdemi része, amelyet sajtótájékoztató zár.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!