Halálos fenyegetések miatt megerősítették a német CDU Türingia tartományi vezetőjének rendőri védelmét

Külföld, 2019.10.21

Szélsőjobboldali indíttatású halálos fenyegetések miatt megerősítették a tartományi törvényhozási (Landtag-) választásra készülő németországi Türingiában a Kereszténydemokrata Unió (CDU) helyi vezetőjének rendőri védelmét - jelentették hétfőn német hírportálok.

Mike Mohring egy hónapon belül kétszer kapott halálos fenyegetést, szeptemberben egy levelezőlapon válogatott sértések mellett egy "fejlövést" helyeztek kilátásba számára, a hét végén pedig egy e-mailben késelést, a merénylet esetleges sikertelenségének esetére pedig pokolgépes támadást.

A "Heil Hitler" náci köszöntéssel záruló szöveg szerint a feladó "az államcsíny zenekar muzsikusai" elnevezésű, "globális hálózatba szervezett szélsőjobboldali csoport", amely akkor tekint el a politikai gyilkosságtól, ha a CDU tartományi vezetője megszakítja választási kampányát.

Steve Alter, a szövetségi belügyminisztérium szóvivője hétfőn Berlinben elmondta, hogy a csoportosulás nem ismeretlen a hatóságok előtt, és nyomoznak az ügyben.

Mike Mohring nem szakította meg kampányát, tervei szerint a vasárnapi Landtag-választásig csaknem 20 politikai rendezvényen vesz részt.

A volt Német Demokratikus Köztársaság (NDK) területén fekvő Türingiában az egykori állampárt, a Német Szocialista Egységpárt (NSZEP) utódpártja (PDS) és nyugati baloldali tömörülések egyesüléséből létrejött Die Linke (Baloldal) kormányoz a szociáldemokratákkal (SPD) és a Zöldekkel koalícióban.

A legutóbbi felmérések szerint a legnagyobb kormánypárt a szavazatok 29 százalékával az első helyet szerezheti meg a vasárnai választáson. A Baloldal után a CDU következhet, a szavazatok 24 százalékával, vagy a CDU-tól jobbra álló Alternatíva Németországnak (AfD), amelynek támogatottsága ugyancsak 24 százalékos. Az SPD a szavazatok 8 százalékára számíthat, a Zöldek 7 százalékos eredményt érhetnek el.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!