TV műsor

Halálos fenyegetést kapott Asztalos Csaba, a romániai diszkriminációellenes tanács elnöke

Külföld, 2021.04.09

Asztalos Csabát, a romániai Országos Diszkriminációellenes Tanács (CNDC) elnökét halállal fenyegető felirat jelent meg pénteken Bukarestben, a belügyminisztérium közelében, a Forradalom tér egyik buszmegállójában - tudatta a Maszol.ro hírportál.

Az ismeretlen tettes a hirdetéseknek fenntartott felületre egyebek mellett ezt írta: "Halál Asztalos Csabára és a CNCD-re. Menjetek Ceausescu után".

Az esetről szintén beszámoló G4media.ro bukaresti hírportál felidézte, hogy április elsején hasonló tartalmú romaellenes üzenet jelent meg a főváros egy másik buszmegállójában is.

A G4Media rámutatott: az Asztalos Csabának címzett halálos fenyegetést megelőzően megszaporodtak Romániában a radikális, legionárius (az egykori román fasiszta szervezet retorikáját idéző), idegengyűlölő üzenetek, amelyek többek közt Maia Morgenstern színművészt, Raed Arafat katasztrófavédelmi államtitkárt és Klaus Iohannis államfőt vették célba.

A Maszol megkeresésére Asztalos Csaba nem kívánta különösebben kommentálni a fenyegetést. "Mit mondhatnék? Mi folytatjuk a munkánkat" - jelentette ki a CNCD elnöke.

A Forradalom tér elnevezés a kommunista diktatúra bukásához vezető 1989-es decemberi népfelkelésnek állít emléket. A Román Kommunista Párt (PCR) egykori - jelenleg a belügyminisztérium által használt - székházának tetejéről menekült el 1989. december 22-én helikopterrel a nem sokkal később elfogott, egy rögtönítélő katonai bíróság által halálra ítélt és kivégzett Nicolae Ceausescu kommunista diktátor.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!