Halászok tüntettek Tajvanon, mert a japán hatóságok elfogták kollégáikat

Külföld, 2016.04.27

Több száz tajvani halász tiltakozott transzparensekkel és tojásokat dobálva Japán képviseleténél Tajpejben, amiért a japán hatóságok, szerintük "kalózkodással" felérő fellépéssel, elfogták egy tajvani halászhajó legénységét, és csak "váltságdíj" fejében voltak hajlandók szabadon engedni őket.

A tajvani média híradásai szerint a sziget különböző részeiből érkezett, mintegy 300 halász bocsánatkérést követelt. Úgy vélik, hogy kollégáik nemzetközi vizeken halásztak, amikor a japán parti őrség rajtuk ütött.

Az eset még hétfőn történt, a csendes-óceáni Okinotori zátonyoktól mintegy 150 tengeri mérföldre (277 kilométer). A japán hatóságok azzal indokolták fellépésüket, hogy a tajvani halászok a "sziget" 200 tengeri mérföldes kizárólagos gazdasági övezetén belül tartózkodtak engedély nélkül.

Japán csak 1,76 millió tajvani dollár büntetés megfizetése fejében volt hajlandó elengedni a hajót és a kilenc tengerészt.

A tajvani külügyi tárca "elfogadhatatlannak" nevezte az eljárást, és azt ígérte, hogy megvédi a tajvani halászokat.

Ma Jing-csiu leköszönő tajvani elnök szerdai közleményében elítélte a halászok őrizetbe vételét, és tiltakozásának adott hangot. Az elnök úgy vélte: felér a nemzetközi jog megsértésével az, hogy a zátonyokat szigetként tüntetik fel. Kifejtette, hogy a terület 9,9 négyzetméternél kisebb, lakhatatlan, és nem alkalmas semmilyen gazdasági tevékenységre. Japánt Ma Jing-csiu "fennhatóságának törvénytelen kiterjesztésével" vádolta meg, amit egyben vissza is utasított.

Tajvan és Japán között nincs hivatalos diplomáciai kapcsolat. Tajpej úgynevezett képviseleti irodát tart fenn Tokióban, melyen keresztül ki is fejezte hivatalos tiltakozását a történtek miatt. A Tajvant szakadár kínai tartományként számon tartó Pekingben az illetékes kínai kormányhivatal "mély aggodalmának" adott hangot a konfliktus miatt, és azt hangoztatta, hogy Kínának és Tajvannak egyaránt kötelessége a halászok megvédése nemzetközi vizeken.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!