Hamarosan megérkeznek Szerbiába az Oroszországtól kapott MiG-29-esek

Külföld, 2017.03.08

Még ebben a hónapban megérkezik Szerbiába az a hat MiG-29-es vadászgép, amelynek megvásárlásáról decemberben Moszkvában tárgyalt a szerb kormányfő az orosz elnökkel.

Belgrád voltaképpen ajándékba kapja Oroszországtól a vadászgépeket, Belgrádnak csak a felújítási költségeket - 185 millió eurót - kell kifizetnie. Aleksandar Vucic kormányfő decemberben a felújítási költségekről szólva kiemelte, hogy ez az összeg csak töredéke annak, amennyibe az új gépek kerülnének, piaci áron ugyanis 600 millió eurót kellene értük fizetni.

A szerb sajtó értesülései szerint Vlagyimir Putyin orosz elnök hamarosan aláírja a gépek Szerbiába szállításáról szóló dokumentumot, a Vecernje Novosti című belgrádi napilap pedig egyenesen azt állítja, hogy a szerződést március 24-én írhatják alá, ami Szerbia számára szimbolikus jelentéssel bírna. A NATO ugyanis 1999-ben ezen a napon kezdte meg 78 napig tartó légicsapás-sorozatát az egykori Jugoszlávia ellen, hogy véget vessen Slobodan Milosevic elnök koszovói erőszakkampányának.

Az Oroszországtól kapott gépeket Szerbia felújítja, és korszerű, levegő-levegő rakétákkal szereli fel.

Szerbia ezen felül a várakozások szerint hamarosan további nyolc MiG-29-est kap Fehéroroszországtól, ám azok a gépek is felújításra szorulnak. Ezekkel együtt Belgrádnak összesen 18 MiG vadászgépe lenne.

A szerb hadsereg felszerelését a mai napig az egykori Jugoszláv Néphadsereg (JNA) fegyverzete teszi ki, amely a szovjet fegyvereken alapul, így az orosz katonai együttműködés voltaképpen a korábbiak folytatásának tekinthető.

Noha Szerbia az Európai Unió teljes jogú tagságának elnyerésére törekszik, szoros történelmi, vallási és kulturális kapcsolatok fűzik Oroszországhoz, amelyeket nem áll szándékában megszakítani.

Egyes elemzők szerint Oroszország azért ad ilyen jutányosan vadászgépeket Szerbiának, hogy ellensúlyozza a NATO befolyását a Balkánon.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!