Hamenei: az Egyesült Államokkal való tárgyalások csak anyagi és lelki kárt hoznának magukkal

Külföld, 2019.02.13

    Teherán, 2019. február 13., szerda (MTI/AP) - Irán legfőbb vallási és politikai vezetője szerint az Egyesült Államokkal való tárgyalások csak anyagi és lelki kárt hoznának magukkal. Ekképpen nyilatkozott szerdán Ali Hamenei ajatollah, miközben Varsóban megkezdődött az Egyesült Államok vezetésével a Közel-Keletről szóló nemzetközi konferencia, amelynek fő témája Irán.

"Az Egyesült Államokat illetően elképzelhetetlen bárminemű probléma megoldása" - fogalmazott a televízióban ismertetett beszédében. Bármiféle egyeztetés Washingtonnal "megbocsáthatatlan bűn" lenne - tette hozzá. Ha tárgyalnának az Egyesült Államokkal, az olyan lenne, mintha "letérdelnének az ellenség előtt", és kezet csókolnánk neki - vélekedett.

Az AP amerikai hírügynökség megjegyzi, hogy Hamenei 2015-ben még jóváhagyta az Irán és az Egyesült Államok közötti egyeztetéseket, amelyek végül a nagyhatalmak és Irán között ez utóbbi nukleáris programjáról szóló megállapodást eredményezték. Akkor még Barack Obama volt az Egyesült Államok elnöke.

A jelenlegi amerikai államfő, Donald Trump azonban már választási kampányában az iráni atomalku felmondását ígérte, amely tavaly májusban be is következett. Trump ezt azzal indokolta, hogy a megállapodás nem tiltja Iránnak a ballisztikus rakéták kifejlesztését, sem a vele szövetséges erők fegyveres támogatását Szíriában, Jemenben, Libanonban és Irakban. Az amerikai elnök egyúttal a Teheránnal szembeni szankciók egy részét visszaállító rendeletet írt alá.

Irán 2015-ben egyezett meg uniós közvetítéssel az Egyesült Államokkal, Nagy-Britanniával, Franciaországgal, Kínával, Oroszországgal és Németországgal, hogy legalább tíz évre korlátozza atomprogramját, cserébe az ellene hozott szankciók nagy részének fokozatos feloldásáért.

Bár az ENSZ szerint Irán azóta is tartja magát a 2015-ös megállapodásban vállaltakhoz, iráni tisztségviselők időnként azzal fenyegetőznek, hogy növelik Teherán dúsított uránkészletét.

A Teherán és Washington közötti feszültséget a héten John Bolton amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó videofelvétele is szította, amelyet az iráni iszlám forradalom 40. évfordulója alkalmából tett közzé. Ebben Iránt a "nemzetközi terrorizmus központi bankárának nevezte", és azzal vádolta, hogy "zsarnokoskodik népén, és terrorizálja a világot". A felvétel végén Bolton egy nem annyira burkolt fenyegetést intézett Hameneihez: "Nem hiszem, hogy még sok évfordulót fog élvezni".

Ezzel szemben egy korábbi iráni diplomata, Amir Muszavi azt állította, hogy Trump a múlt héten üzenetet intézett Haszan Róháni iráni elnökhöz, közvetlen tárgyalásokat kérve tőle. Muszavi az el-Majádín libanoni televíziónak azt mondta, hogy az amerikai elnök kész Teheránba látogatni, és több üzenetet is küldött az iráni vezetésnek ománi közvetítőkön keresztül.

Washington nem ismerte el, hogy volt ilyen kérés.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!