Handó Tünde: az Európai Unió politikai jövője nem eldöntött

Külföld, 2019.05.27

Az Európai Unió (EU) politikai jövője nem eldöntött kérdés, létezik a nemzetek Európájának koncepciója és a nemzetek feletti, föderatív Európáé - mondta az Országos Bírósági Hivatal elnöke a Magyarország EU-csatlakozásának 15. évfordulója alkalmából tartott ünnepi konferencián hétfőn Budapesten.

Handó Tünde hozzátette, az uniós viszonyrendszer szerencsés megközelítése az integráció, ami közeledést jelent, de nem beolvadást.

Kitért arra is: az európai közösség gazdasági együttműködésként indult és alapvetően az is maradt, bár egyre növekszik részben az új tagok felvételével, részben pedig az együttműködésben érintett területek gyarapodásával, az integráció elmélyülésével.

Vargha Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára ünnepi köszöntőjében azt emelte ki: ez az EU még befejezetlen, nem szabad megfeledkezni a belépésre várakozókról. Magyarország támogatja a nyugat-balkáni országok integrációját, sürgeti csatlakozásukat - tette hozzá.

Úgy fogalmazott: Európa a bővítéssel lesz erősebb; Európa közös érdeke és biztonságának záloga a Nyugat-Balkán integrációja, kéz a kézben az unió belső reformjával.

Erős EU-ra van szükség, amit csak erős tagállamok alkothatnak. Fontos a megosztottság leküzdése, az integráció, a belső piac, a kohéziós és agrárpolitika megőrzése - hangoztatta Vargha Tamás.

A Brexittel kapcsolatban az államtitkár elmondta: Magyarország érdeke a rendezett kilépés, a lehető legszorosabb együttműködés fenntartása Nagy-Britanniával. A magyar kormány felkészült a Brexit minden formájára - fűzte hozzá.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!