Három év börtönre ítélték Michael Cohent, Donald Trump volt ügyvédjét

Külföld, 2018.12.12

(MTI) - Három év börtönbüntetésre ítélték szerdán New Yorkban Michael Cohent, Donald Trump amerikai elnök volt személyes ügyvédjét.

Cohent öt vádpontban, így a kampányfinanszírozási törvény megsértéséért, adó- és banki csalásokért, a hatóságok félrevezetéséért ítélte összesen három év szabadságvesztésre a New York-i szövetségi bíróság.

William Pauley bíró szerint a vádpontokban megfogalmazott minden bűncselekmény "komoly támadás az Egyesült Államok ellen".

Az ítélethirdetés előtt a bíróságon tett nyilatkozatában a volt ügyvéd felelősséget vállalt valamennyi elkövetett bűncselekményért, azokért, amelyekért - ahogyan fogalmazott - "személyes felelősség" terheli és azokért is, amelyek szerinte "az Egyesült Államok elnökére vonatkoznak". Hozzátette: mindent elkövet azért, hogy a történelem ne úgy emlékezzen rá, mint "a gazemberre ebben a történetben". Mint fogalmazott: amit tett, azért tette, mert "kötelességének érezte (Trump) mocskos gaztetteinek fedezését". Arra nem tért ki, hogy adó- és banki csalásainak mennyiben volt közük Donald Trumphoz.

"Bármennyire nehezen hihető is, ez a nap életem egyik legjelentőségteljesebb napja. Személyes és szellemi börtönben éltem attól a naptól fogva, hogy munkára szerződtem egy ingatlanfejlesztő mogulhoz, akinek üzleti éleslátását mélyen csodáltam" - mondta Donald Trumpra utalva Cohen.

A volt ügyvéd további együttműködést ígért a Robert Mueller különleges ügyész vezette bizottság munkatársaival, akik Trump 2016-os elnökválasztási kampánycsapatának munkatársai és oroszok közötti esetleges összejátszást vizsgálják.

Ügyvédje révén Cohen a múlt héten még azt kérte, hogy ne szabjanak ki rá börtönbüntetést.

Az elítéltnek március 6-án kell bevonulnia egy New York államban lévő kisváros büntetés-végrehajtási intézményébe.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!