Három népszavazási kezdeményezést is törvényesnek találtak Moszkvában a nyugdíjreform ügyében

Külföld, 2018.08.08

A törvénnyel összhangban állónak ítélte meg az orosz Központi Választási Bizottság három olyan kezdeményező csoportnak a kérdését is szerdán Moszkvában, amely népszavazást szeretne kiíratni a tervezett nyugdíjkorhatár-emelésről.

A nyugdíjreformmal kapcsolatban Ilja Szviridov, a baloldali Igazságos Oroszország moszkvai polgármester-jelöltje, az Oroszországi Föderáció Kommunista Pártja és a Sokgyermekes Családokkal Foglalkozó Társadalmi Szervezetek kezdeményezett referendumot. Mindhárom csoport ellenzi a nyugdíjkorhatár emelését, és erre vonatkozó kérdést kíván a választók elé terjeszteni.

Népszavazásra végül a három rivalizáló politikai erő közül annak kérdése kerülhet majd, amelyik először tud majd kezdeményező csoportot felállítani 43-ban a 85 oroszországi régió között és ezekben 2 millió aláírást összegyűjteni. Az aláírásoknak a Központi Választási Bizottság általi hitelesítését követően a népszavazásra felterjesztett kérdést már csak az alkotmánybíróság vetheti el.

A FOM közvélemény-kutató intézet június végén megjelent felmérése szerint az oroszok 80 százaléka ellenzi a nyugdíjreformot és 43 százaléka tüntetni is hajlandó lenne ellene. A tervezett nyugdíjkorhatár-emelés ellen az elmúlt hetekben országszerte több megmozdulást tartottak.

A FOM pénteken nyilvánosságra hozott adatai szerint a kormányzó Egységes Oroszország párt támogatottsága a júniusi 45-ről 33 százalékra esett vissza, ami 2007 óta példátlanul alacsony érték. A kormányerő népszerűségének megcsappanása megmutatkozhat a szeptember 9-én megtartandó választásokon, amikor Oroszországban 26 régió vezetőjét, 17 helyi törvényhozó testületet és a szövetségi parlament alsóházának 7 képviselőjét választják meg.

A nyugdíjkorhatár emelésére vonatkozó kormányzati terveket Dmitrij Medvegyev kormányfő június 14-én, a labdarúgó világbajnokság nyitónapján terjesztette elő. Az elképzelés szerint a korhatárt a nőknél 2034-ig 55-ről fokozatosan 63 évre, a férfiakét pedig 2028-ig 60-ról 65 évre emelnék fel.

Oroszországban - még a Szovjetunióban - 1932-ben állapították meg a nyugdíjkorhatárt, amelyhez azóta nem nyúltak. A reformmal szemben - a szovjet korszakban elért szociális vívmányokhoz való ragaszkodás mellett - sokakban az kelt felháborodást, hogy a felemelt nyugdíjkorhatár a férfiaknál eléri a jelenlegi várható élettartam határát.

A korhatár emelését az Állami Duma (alsóház) július 19-én első olvasatban elfogadta, de az intézkedés mellett egyedül az Egységes Oroszország voksolt, az összes többi parlamenti párt nemmel szavazott. A dumában a szabadságukról idő előtt visszatérő képviselők augusztus 21-én rendkívüli vitanapot tartanak majd, szakértők bevonásával.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!