Hat évtizedes rekordon a brit államadósság-ráta

Külföld, 2020.09.25

A legfrissebb adatok szerint csaknem hat évtizede nem mért magasságba emelkedett a brit államadósság-ráta, mindenekelőtt a nagy-britanniai koronavírus-járvány gazdasági hatásai elleni költségvetési lépések hatalmas összegű hitelpiaci finanszírozása miatt.

A brit statisztikai hivatal (ONS) pénteken ismertetett havi összegzésében kimutatta, hogy augusztus végén a nettó államadósság-állomány 2023,9 milliárd font (810 ezer milliárd forint) volt, 249,5 milliárd fonttal több, mint egy évvel korábban.

A jelenlegi nettó államadósság a brit hazai össztermék (GDP) 101,9 százalékának felel meg.

Az ONS visszatekintő adatsora szerint a közszféra GDP-arányos adósságrátája legutóbb az 1960-1961-es pénzügyi év végén volt ennél magasabb: akkor 102,5 százalékos államadósság-rátát mértek.

A statisztikai hivatal közölte: előzetes számításai szerint az idei év első öt hónapjában, vagyis április és augusztus között 173,7 milliárd font (csaknem 70 ezer milliárd forint) volt a közfinanszírozás hiteligénye, több mint a háromszorosa a márciusban véget ért előző teljes pénzügyi év állami hitelfelvételének.

Az ONS adatai szerint a koronavírus-járvány megfékezését célzó korlátozó intézkedések miatt a brit költségvetés adó- és társadalombiztosítási bevételei a 2020-2021-es pénzügyi év első öt hónapjában 13,4 százalékkal maradtak el a tavalyi azonos időszak bevételeitől, miközben a háztartásoknak és az üzleti szektornak nyújtott költségvetési támogatások 34,2 százalékkal emelkedtek éves összevetésben.

Londoni makrogazdasági elemzők számításai szerint a jelenlegi pénzügyi évben 300 milliárd fontot messze meghaladó, hitelből fedezendő költségvetési többletkiadással jár a nagy-britanniai koronavírus-járvány gazdasági kárainak elhárítása.

Andrew Wishart, az egyik legnagyobb londoni pénzügyi-gazdasági elemzőház, a Capital Economics brit gazdasági kérdésekkel foglalkozó közgazdásza a statisztikai hivatal pénteken ismertetett államadósság-adatait kommentálva közölte: a további kormányzati gazdaság- és munkahelyvédelmi lépések azt jelenthetik, hogy az idei teljes pénzügyi évben elérheti a 370 milliárd fontot a közfinanszírozás hiteligénye.

Az elemző számításai szerint ez 18,4 százalékos GDP-arányos államháztartási hiánynak felelne meg.

Az Institute for Government (IfG) nevű, a kormányzati tevékenység elemzésére szakosodott független londoni gazdasági tanácsadó és kutatóműhely már a friss államadósság-adatok pénteki ismertetése előtt, e héten összeállított tanulmányában kimutatta, hogy ha a brit hazai össztermék a 2020-2021-es pénzügyi évben a konszenzusos előrejelzési átlagnak megfelelően 13,3 százalékkal zuhan, a GDP-érték a jövő áprilisig tartó pénzügyi év végén 336 milliárd fonttal lesz alacsonyabb a nagy-britanniai koronavírus-járvány márciusi elhatalmasodása előtt várt szintnél.

Az IfG közölte: számításai szerint ebben a környezetben a brit kormány által a gazdaság és a munkahelyek védelmére hozott intézkedések 317,4 milliárd fonttal emelik a brit államháztartás hiteligényét a 2020-2021-es pénzügyi év költségvetésében előrejelzett szinthez képest, vagyis a közfinanszírozásnak ekkora többletköltséget okoz egy év alatt a járvány.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!