Hatályon kívül helyezte a román parlament az elítéltek idő előtti szabadulásáról szóló "kompenzációs" törvényt

Külföld, 2019.12.04

A román képviselőház szerdán hatályon kívül helyezte az elítéltek idő előtti szabadulásáról szóló "kompenzációs" törvényt, amelynek hatására több mint 21 ezer elítélt hagyhatta el a börtönt a büntetés letöltése előtt.

A szerdai szavazáson 272 honatya támogatta a 329 fős képviselőházban jelen lévők közül a jogszabály hatályon kívül helyezését öt tartózkodás mellett. A most elfogadott törvényt Klaus Iohannis elnöknek ki kell még hirdetnie.

Azért alakult ki ilyen széles körű támogatás, mert a kormányzó liberálisok kilátásba helyezték, hogy felelősségvállalással fogadják el a hatályon kívül helyezést, ami azt jelenti, hogy parlamenti vita nélkül terjesztették volna be a jogszabályt, csakhogy a törvényhozásban még mindig többséggel rendelkező, jelenleg ellenzékben levő szociáldemokraták, akik a múlt héten vezetőséget váltottak, "hamut szórtak a fejükre", és ők maguk kezdeményezték a hatályon kívül helyezést.

Az októberben megbuktatott szociáldemokrata kormánytöbbség arra hivatkozva fogadta el a tavaly nyáron hatályba lépett jogszabályt, hogy a romániai börtönök túlzsúfoltak. Romániát emiatt elítélte a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bírósága, amely fel is szólította Bukarestet, hogy javítsa a körülményeket, és főleg enyhítse a börtönök túlzsúfoltságát.

Erre hivatkozva döntöttek úgy a szociáldemokraták, hogy elfogadják az úgynevezett kompenzációs jogszabályt, amely minden elítéltnek hat nappal rövidítette le a büntetését minden hónapért, amelyet túl kicsi közös cellában töltött, vagyis ahol nem jutott legalább négy négyzetméter egy rabra.

A jelenleg kormányzó liberálisok, valamint az ellenzéki Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) szerint ez valójában egy burkolt amnesztiatörvény volt, aminek kedvezőtlen hatásai voltak a társadalomban, hiszen a hivatalos statisztikák szerint tavaly nyár óta a törvény alapján több mint 21 ezer elítélt szabadult korábban a börtönből, közülük több mint 1800-an újabb bűncselekményt követtek el. A visszaesők közül 500 ellen erőszakos bűncselekmények miatt indult újabb büntetőeljárás.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!